Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-03-01

Dubbelt så många husdjur som det finns barn

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-03-01

Bilden visar en vuxen som drar på en barnvagn med hund. Den får symbolisera förändringens vindar som blåser i samhället där människor blir allt mer individualiserade och ensamma. Och väljer sällskapsdjur före barn.

Antalet sällskapsdjur i provinsen Málaga växer som aldrig förr. Det är ett fenomen som även sociologer börjat studera, skriver Diario SUR som i lördagens nummer ägnade ett stort uppslag åt att antalet sällskapsdjur nu är större än antalet minderåriga under 14 år.

Ett fenomen som sociologer menar beror på ökad individualism och ensamhet. Men också att ungdomar väljer djur framför barn.

Enligt uppgifter från veterinärkollegiet finns det totalt 428.779 hundar och 65.784 katter registrerade, totalt 494.563. Det betyder att det går ett husdjur på var tredje invånare i provinsen som har 1,6 miljoner invånare.

Siffror från Spaniens motsvarighet till statistiska centralbyrån INE (Instituto Nacional de Estadística) visar att provinsen har 260.225 minderåriga under 14 år.

Det betyder att det finns 234.338 fler sällskapsdjur än barn, nästan dubbelt så många. Totalt finns det 494.563 hundar och katter.

Enligt sociologiprofessorn Luis Ayuso vid Málaga universitet genomgår befolkningen en process med ökad individualism och fler enpersonhushåll. Sällskapsdjur blir verktyget i att bekämpa ensamhet.

2050 kommer Spanien att vara det land i världen med flest äldre personer efter Japan. Samtidigt födds det få barn. Ungdomar föredrar att skaffa husdjur framför barn.

Samhället blir mer och mer själviskt. Det beskrivs som både enklare, bekvämare och billigare att ha hund än barn, och det ger mindre huvudvärk…

Husdjuren beskrivs allt oftare som familjemedlemmar.

Det finns kritiker till utvecklingen.

- Djur humaniseras och människor avhumaniseras, säger tjurfäktaren Paco Camino som tillägger att det samtidigt är sorgligt att se hundar i husen men att far –och morföräldrar placeras på inrättningar och ålderdomshem.

Covid-19-pandemin har påskyndat utvecklingen med fler sällskapsdjur. Isolering och ett liv i karantän har gjort att en del känner sig ensamma. Lösningen har blivit en hund eller katt.

Och sällskapsdjuret utstrålar glädje och värme. Hunden viftar på svansen och välkomnar dig.

Utöver att antalet sällskapsdjur ökar så växer marknaden med veterinärer och kliniker. 2015 fanns det 289 veterinärkliniker i provinsen. Nu finns det 364.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255