Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-03-01

Omfattande brister i församlingens räkenskaper

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-03-01

Ett underskott på 54.964,24 euro. Avsaknaden av kvitton, bristfällig bokföring och mycket kontanthantering. Det är slutsatserna i den revision som har blivit gjord kring Svenska kyrkans församling på Costa del Sol över verksamhetsåret 2019.

Det är en omfattande revisionen som genomförts av Grant Thornton med att granskat kyrkans balansräkning och resultaträkningen för verksamhetsåret 2019. Men många underlag saknas.

Revisionen visar att det saknas underlag för 54.964,24 euro i församlingens räkenskaper för 2019.

Svenska Magasinet har läst revisionen som i första hand är utarbetad för församlingen på Costa del Sol. Den pekar på avsaknaden av kvitton, bristfällig bokföring och en omfattande kontanthantering.

Revisionen visar också att uttag har gjorts på stora summor pengar som i första hand har gått till den tidigare kyrkoherdens hustru. Totalt rör det sig om nio utbetalningar på mellan 2.991,44 och 952,44 euro. Totalt 14.537,34 euro.

Revisionen visar uppenbara brister och att det praktiskt tagit inte funnits någon bokföring under 2019, under den tid då Mikael Jönsson var kyrkoherde vid församlingen på Costa del Sol.

Rikard Jönsson, avdelningschef för svenska kyrkan i utlandet, säger till Svenska Magasinet på måndagen:
- Det saknas väldigt mycket och det har varit ett komplicerat arbete vad jag har förstått.

Även SKUT (Svenska kyrkan i utlandet) har jobbat med den juridiska genomgången väldigt länge och tittat på vissa saker som revisionen har gjort.

Revision är i första hand gjord för församlingen. Det blir församlingen och den nya styrelsen som nu ska ta ställning till vad som ska göras. På söndagen hölls den ordinarie årsstämman där en styrelse skulle väljas fram till extrastämman i april.

Mikael Jönsson var kyrkoherde vid församlingen på Costa del Sol under fem år från 2015 till 2019. Han var den som legalt representerade församlingen.

Svenska Magasinet har sökt Mikael Jönsson för en kommentar men inte lyckats nå honom. Han var till ifjol skriven på Svenska kyrkans adress i Fuengirola men efter en tillsatt utredning av myndigheterna i Sverige uppgav han senare en ny adress, i stadsdelen La Carihuela i Torremolinos.

Vi har sökt Mikael Jönsson på den adressen för att få en kommentar till revisionen. Adressen går till ett vandrarhem i Torremolinos som har varit stängt i flera månader.

En kvinna som driver vandrarhemmet bekräftar på telefon för Svenska Magasinet att vandrarhemmet är stängt på grund av covid-19-pandemin.

Vi har skickat en e-post till Mikael Jönsson med anledning av revisionen för 2019 då han var kyrkoherde. Han har valt att vidaresända e-posten till Rickard Jönsson (avdelningschef för svenska kyrkan i utlandet) och Anssi Lakomaa som var kyrkorådets ordförande vid tidpunkten.

Mikael Jönsson tillägger i e-posten att han ”inte är/aldrig har varit ansvarig för Svenska Kyrkans ekonomi på Costa del Sol”.

Rickard Jönsson i sin tur svarar:

”Det är inte Svenska kyrkan som är ansvarig för ekonomin i församlingen på Costa del Sol, utan det är kyrkorådet där du (Mikel Jönsson, red. anm.) var en del under 2019, så det är en fråga för dig och Anssi”.

Kyrkorådets tidigare ordförande Anssi Lakomaa säger till Svenska Magasinet att han ännu inte har läst revisionen och av den orsaken inte vill kommentera den.

Vid den ordinarie årsstämman som hölls på söndagen valdes Mikael Perman som ordförande. I morgon tisdag kommer den nya styrelsen att hålla ett konstituerande möte.

- Frågan om revisionsrapporten kommer säkert upp på mötet. I nuläget kan jag inte kommentera den, säger Mikael Perman.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255