Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-02-19

Carmen Calvo: Är Pablo Iglesias medveten om att han är i politiken?

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-02-19

Ständiga inre konfrontationer och där regeringsmedlemmar ur PSOE får gå ut och rätta uttalanden från regeringskollegan Unidas Podemos. Nu ifrågasätter Spaniens vice regeringschef Carmen Calvo om Pablo Iglesias verkligen är medveten om att han är i politiken och menar att Unidas Podemos ”uppmuntrar” till de våldsamma upploppen.

”Ingen rättighet kan försvaras med våld. Där går linjen. Igår kväll var det gripanden, personskador och materiella skador. Det har inget att göra med yttrandefriheten. Rättigheter har konstitutionella gränser” sa Carmen Calvo när hon igår intervjuades på radiokanalen SER (bilden).

Pablo Iglesias är vice regeringschef i den spanska vänsterregeringen. Han är också partiledare för ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos och har åtskilliga gånger sagt att Spanien inte är någon verklig demokrati.

Iglesias har även jämfört den katalanska separatisten Carles Puigdemont som befinner sig i landsflykt i Belgien, med de spanjorer som levde i exil i utlandet under Francoåren. Han vill införa begränsningar och kontroll av media något som Svenska Magasinet berättade om igår.

Senaste dygnet har även Pablo Iglesias partibroder Pablo Echenique gått ut på Twitter och gett sitt stöd åt antifascister som deltagit i våldsamma upplopp som skakats flera spanska städer tre kvällar i rad.

”Jag stöder dessa antifascister som ber om rättvisa och frihet på gatorna” skrev Pablo Echenique på Twitter i onsdags kväll klockan 21.18 samtidigt som butiksfönster krossas, kioskägare får se sina affärsrörelser vandaliseras och gatstenar far genom luften.

Nu börjar PSOE:s ministrar att tröttna. Kärleksförhållandet mellan PSOE och Unidas Podemos befinner sig i det mest känsliga ögonblicket sedan det startade i januari 2020. Det var efter att regeringschefen Pedro Sánchez till slut att hade nått en överenskommelse med Pablo Iglesias och en koalitionsregering mellan PSOE och Unidas Podemos blev klar.

Sánchez som fram till 2019 hade upprepat att han aldrig tänkte samarbeta med Podemos…

Ingen från Unidas Podemos har hittills tagit avstånd från de våldsamma upploppen. Inte ens partiets talesperson i kongressen, Rafael Mayoral. Igår fick Mayoral frågor från journalister utanför kongressen och han upprepade Pablo Iglesias ord om att Spanien inte är någon normal demokrati.

Det var ord som föll ned som en bomb på inrikesdepartementet enligt politiska bedömare. Inrikesministern Fernando Grande-Marlaska betonar i stället polisens arbete och tar avstånd från Rafael Mayoral uttalande.

Socialisten och vice regeringschefen Carmen Calvo säger att det är en sak att försvara demokratin och en annan när man uppmuntrar till en situation som ger sårade och gripna. Detta har inget att göra med kravet på yttrandefrihet, säger Calvo.

Madrids borgmästare José Luis Martínez Almeida och Madridregionens president, Isabel Díaz Ayuso, ber regeringschefen Pedro Sánchez att ta beslutet att entlediga Pablo Iglesias från sina uppgifter som vice regeringschef.

Högerpartiet Vox talesperson Iván Espinosa de los Monteros fördömer politiker som uppmuntrar till våld i sociala nätverk och tillägger att han skäms över herr Echenique.

Efter tre nätters oroligheter har totalt 90 personer. Ett hundratal rapporterats ha blivit skadade varav en tredjedel är poliser. Oroligheter har förekommit i Barcelona, Madrid, Valencia, Granada och Vigo.

Senaste dygnet har fönstren till dagstidningen El Periódico de Catalunya krossats. 

Våldsamma element uppges ha infiltrerat de grupper som organiserat upploppen som följer på fängelsedomen där rapparen Pablo Hasél har dömts för att ha skrivit låttexter och twittrat där han glorifierat terrorism och nedvärderat det spanska statsskicket som parlamentarisk monarki.

På fredagen gick Spaniens regeringschef Pedro Sánchez ut offentligt, efter tre dagars tystnad:
- I en fullvärdig demokrati som Spanien, är det inte tillåtet att använda någon form av våld, säger Sánchez som fördömer de våldsamma upploppen. 
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255