Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-02-18

Pablo Iglesias vill se kontroll av medier

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-02-18

Spaniens vice regeringschef Pablo Iglesias som den senaste tiden gjort utspel med att Spanien inte är någon verklig demokrati vill nu även införa element som ska kontrollera medier. Till skillnad från de mekanismer som kontrollerar rättsliga, lagstiftande eller verkställande myndigheter finns det inget liknande redskap som granskar medierna, menar Iglesias, som också anklagar dem för att tjäna ”miljonärernas intressen och gamfonder”.

Senaste veckorna har utspelen stått på rad från landets vice regeringschef. Och budskap från Pablo Iglesias från ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos har trummats ut åtskilliga gånger att Spanien inte är någon verklig demokrati.

Gång på gång har regeringsmedlemmar gått ut i medier och rättat Pablo Iglesias och betonat att Spanien är en av världens främsta demokratier enligt undersökningar.

Iglesias har även jämfört den katalanska separatisten Carles Puigdemont som befinner sig i landsflykt i Belgien, med de spanjorer som levde i exil i utlandet under Francoåren. Vilket gjorde att den tidigare regeringschefen Felipe Gonzalez gick i taket som Svenska Magasinet tidigare har berättat om.

Under gårdagen i kongressen svarade Iglesias på en fråga från Ciudadanos Guillermo Díaz som menar att partiledaren från Unidas Podemos har en önskan att kontrollera medier.

Díaz hänvisade till den oro som journalister känner. Det finns redan nu en kontrollmekanism kring media som utövas av medborgarna genom att de lyssnar, läser eller köper produkten. Det finns media som har kollapsat eftersom de som har läst, lyssnat eller köpt varan inte har varit tillräckligt många. Så har vi media som överlever och som är mycket framgångsrika.

Vice regeringschefen Pablo Iglesias menar att medias roll i det demokratiska samhället är ett tabubelagt ämne som det verkar vara förbjudet att prata om. Det visar att demokratin brister, menar han.

Det är inte första gången som Pablo Iglesias angriper fria medier. Ett av vapnen som används är en digital webbtidning som kör kampanjer mot olika journalister som inte skriver rätt i Iglesias ögon. Nättidningen drivs av Dina Bousselham med nära kopplingar till Pablo Iglesias.

Díaz kallar den digitala webbtidningen för ”broschyr”. Iglesias menar å andra sidan att med den publicitet han får så ökar antalet läsare. Vice regeringschefen hävdar att många ”störs” av att det är en vänstertidning som har grundats av en person som var med tidigare i Podemos.

Spanska journalister går idag ut och kritiserar Pablo Iglesias attack på media.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255