Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-02-01

Málaga stänger all icke nödvändig verksamhet

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-02-01

Incidenstalet i Málaga stad har passerat 1.000 smittade i coronavirusets sars-cov-2 per 100.000 den senase 14-dagarsperioden. Från onsdag tvingas all icke nödvändig verksamhet stänga. Med incidenstalet 1.008 har Málaga passerat gränsen som regionregeringen Junta de Andalucía har satt.

Ett hårt slag för caféer, barer, tapasbarer och restauranger i det annars levnadsglada sydspanska Málaga. En redan hårt prövad bransch tvingas nu stänga helt.

- Det går inte bara att stänga utan att ge någon form av hjälp och ekonomiskt stöd. I januari minskade vår omsättning med 80 procent jämfört med januari fjol. Och nu får vi beskedet att stänga, säger presidenten för restaurangnäringen Málaga Hostelería, Javier Frutos, till Diario SUR.

- Situationen är mycket kritisk och vi står utan ekonomiskt skydd, säger Frutos som tillägger att de nu ser över vilka rättsliga åtgärder via domstol som finns att ta.

Åtgärden träder i kraft från midnatt mellan tisdag och onsdag och gäller i minst två veckor om inte situationen förbättras.

Även i Casares, Ojén, Benaoján, Cortes de la Frontera, Genalguacil och Jubrique stänger all icke nödvändig verksamhet från onsdag.

Det betyder att bara livsmedelsaffärer, apotek, tidningskiosker, bagerier, bensinstationer, hyrbilsfirmor, veterinärer, kemtvätt, frisörer, bilverkstäder, tandläkare och tobaksaffärer håller öppet.

Incidenstalet i provinsstaden Málaga har varierat den senaste tiden. Från 891 i torsdags till fredagens siffra på 918 och 894 i lördags. Senaste dygnen har det skett en kraftig ökning av nya smittade.

Vi som följer borgmästaren Francisco de la Torre på Twitter har läst hans upprepade budskap dag efter dag: ”Vi måste bli bättre på att inte slappna av för att undvika att verksamheter tvingas stänga. Vi måste bära munskydd för att försvara människors liv och arbetstillfällen”.

Regionregeringen i Andalusien betonar fortsatt att övriga begränsningar ska hållas som att högst fyra personer får mötas och utegångsförbud mellan klockan 22 till 06.

Perimeterkarantän gäller både för regionen och provins samt för kommuner med ett incidenstal över 500.

Mijas kommun börjar närma sig incidenstalet 1.000. Mijas har i dagsläget 938 nya smittade per 100.000 invånare senaste 14-dagarsperioden.

Enbart Benalmádena, Fuengirola, Mijas, Torremolinos, Antequera, Rincón de la Victoria, Cártama och Nerja är bland de större kommuner med incidenstal under 1.000. Nerja ligger dessutom under 500-strecket.

Under veckan med start idag måndag sker masstestning i Málaga kommun samt i ytterligare tolv kommuner på Costa del Sol. DE övriga kommunerna är Árchez, Cútar, Torrox, La Viñuela, Cártama, Casares, Estepona, Benalmádena, Torremolinos, Totalán, Benarrabá och Montejaque.

Andalusiens vicepresident, Juan Marín, säger att en viss stabilisering av läget har skett de senaste dygnen när det gäller pandemin och beläggningen vid sjukhus och iva-avdelningar.

I lördags ökade antalet covidpatienter vid iva i Andalusien med endast sex personer vilket kan jämföras med samma dag en vecka tidigare då antalet ökade med 36. Lördagen siffra var den lägsta på två veckor.

- Det ger oss hopp. Men fortsatt har vi en tuff vecka framför oss, säger Marín.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255