Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-01-29

Covid-anpassad svensk skola i Fuengirola klarar sig bra

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-01-29

Antalet skolklasser i provinsen Málaga som har blivit nedstängda som säkerhetsåtgärd fortsätter att öka. Fram till torsdagen hade 215 skolklasser i hela provinsen stängts ned. Två dagar tidigare var siffran 198. Men bara en skola är totalt nedstängd, det är Chupetes Guadalhorce i Málaga stad.

Vid Svenska Skolan Costa del Sol i Fuengirola har några fall av covid-19 bland elever och personal konstaterats. Men de har inte blivit smittade på skolan.

- Vi har inga indikationer på att dessa elever blivit smittad eller spridit smittan i skolan. Även om antalet bekräftade fall av covid-19 i skolan är få, blir det ändå många elever som måste stanna hemma i karantän, säger Per Hvid-Hansen, Föreningschef, i en skriftlig kommentar till Svenska Magasinet.

- Enligt de regler som myndigheterna har gett oss ska de elever som sitter närmast runt om en elev som testat positivt stanna hemma i 14 dagar utan att visa symptom innan de får återvända till skolan. Tiden kan kortas ned något om man kan uppvisa negativt PCR-test.

Totalt är det 275 elever som går vid Svenska skolan i Fuengirola under vårterminen 2021. Utöver elever består personalstyrkan av 40 personer.

Sedan läsåret började i september har det fungerat väl. Säkerhetskriterierna är omfattande.

- Vi ber alla elever och personal att stanna hemma om de uppvisar några symptom som kan relateras till covid-19. Eftersom dessa symtom ofta liknar vanlig förkylningssymptom har vi i dessa tider flera som är hemma, säger Per Hvid-Hansen.

Till elever som inte får delta i undervisningen i klassrummet erbjuder skolan uppkoppling via Google Meet vilket möjliggör att de ändå deltar i skolarbetet hemifrån.

Myndigheterna är tydliga med att skolorna skall förbli öppna och att obligatorisk närvaro gäller för alla elever i grundskolan. Att eleverna är i skolan är ett steg i arbetet att kontrollera smittspridningen.

- På skolan arbetar vi aktivt med att förebygga för smittspridning, och har så gjort sedan i somras. Givetvis gäller 3 M hos oss (manos, metro, mascarilla) hela skoldagen.
- Vi kontrollerar temperatur på alla som kommer in i lokalerna och de olika klasserna börjar vid olika tider på morgonen så att de inte i onödan möts vid entrén. På rasterna har varje klass sin tilldelade del av skolgården.

Sedan i höstas har skolan covid-anpassat sina lokaler. Alla elever har singelbord.

- Vi sprider ut eleverna så mycket det går i alla klassrum, alla textilmöbler är borta och allt onödigt är bortplockat så att det skall vara enkelt att städa. Vi har också förstärkt städningen så att den sker löpande under dagen i de utrymmen som används av många, dessutom gör vi en grundlig städning av hela skolan varje dag efter stängning.

- Vi har många ändringar i rutinerna även för köket, så att serveringen och förtäringen av skollunch också skall vara säker, säger Per Hvid Hansen.

Även vid Svenska skolan i Marbella fortgår skolarbetet utan några större problem enligt rektor Denise Jimenez Norrestad.

- Vi har haft några fall av covid-19 både bland elever och pedagoger. Två klasser har haft distansundervisning vid två olika tillfällen. En åtgärd för att stoppa vidare spridning och kunna erbjuda en säker skolgång för samtliga elever.

Skolan har god kontakt med sjukvården i Marbella som både följer upp på patienter och stöttar skolan kring rutiner vid smittspårning eller kring beslut i enskilda fall. Skolan följer även de rutiner som regionregeringen kom med i somras.

- Elever har god distans i klassrummen. Från förskoleklass och uppåt ska samtliga bära mask. Klasserna är även stängda bubblor och har inte nära kontakt med varandra. Även på rasterna är de uppdelade på olika områden på skolgården, säger Denise Jimenez Norrestad till Svenska Magasinet.

- Vi har en stor och fantastisk skolgård med fina grönområden där klasserna kan vara. Likaså tar vi temperaturen på elever och personal varje morgon. Vi sprider ut klasserna på fyra olika ingångar på morgonen vid lämning och på eftermiddagen vid hämtning. Vi tar heller inte emot besök på skolan så som vi normalt gör.

Marbellaskolan har infört strikta rutiner vid hanteringen av skollunchen. Skolans ytor städas och desinfekteras flera gånger per dag.

- För de elever som är hemma tillhandahåller skolan dagliga arbetsscheman med både uppgifter och länkar. Pedagoger på skolan håller tät kontakt med hemmen och barnens skolgång, säger Denise Jimenez Norrestad.

Det är regionregeringen Junta de Andalucía och departementet Utbildning och idrott som övervakar skolorna. Regionregeringens delegater från utbildningsdepartementet, Mercedes García Paine och Patricia Navarro, bekräftar i en intervju i Diario SUR att skolor är säkra utrymmen för elever och personal.

Så länge vägledningen från experter och epidemiologer inte ändras kommer de andalusiska skolor att förbli öppna.

- Antalet smittade har ökat efter julledigheten, det vill säga under den perioden då barnen inte har varit i skolan, påpekar Navarro.

García Paine tillägger att regionregeringen måste säkerställa rätten till utbildning för alla minderåriga. Och skolorna ska ha beröm för deras arbete under denna svåra tid.

Fram till torsdagen hade 215 skolklasser i provinsen stängts ned. Det var en ökning jämfört med tisdagens siffra på 198.

Bara en skola är totalt nedstängd, det är Chupetes Guadalhorce i Málaga stad. Under fredagen öppnar skolan i Almáchar (Los Rebuscos) som tidigare varit nedstängd.

215 skolklasser där undervisningen fungerar online motsvarar bara 1,5 procent av de totalt 14.270 skolklasser som finns i provinsen Málaga.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255