Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-01-22

Utlandssvenskar riskerar bli utan covidvaccin

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-01-22

Svenskar som bor utomlands riskerar att mista vaccineringen mot covid-19. Det är föreningen Svenskar i världen som ställt frågan till Folkhälsomyndigheten i Sverige. Och den svenska myndigheten har fortfarande inget svar att ge vad som gäller för vissa utlandssvenskarna.

Det är rimligt att Sverige tar ansvar för sina medborgare även om de inte bor i Sverige för tillfället, skriver föreningen Svenskar i världen på Twitter.

Svenska medborgare garanteras inte vaccin i Sverige utan är man utflyttad beror det på vilket land man bor i och vad man har för sysselsättning, enligt Sveriges Kommuner och Regioner. Det skriver föreningen på sin webbplats.

Vissa utlandssvenskar riskerar att hamna mellan stolarna när det kommer till vaccinering mot covid-19. Svenskar boendes inom EU/EES kan räkna med att få vaccin, utifrån den turordning som råder i respektive land. Hur det blir med övriga svenskar boendes i andra länder är ännu inte löst.

Spaniensvenskar som inte befinner sig i någon riskgrupp lär få vänta till mars, april eller ännu senare. Först i mars väntas vaccineringen inledas för de över 80 år och därefter väntar övriga över 65 år.

Innan dess ska de vid särskilt boende för äldre plus vårdgivare och sjukvårdspersonal blivit vaccinerade med två doser.

Svenskar i världen har på fredagen intervjuats i dagens Eko med anledning av vaccinationsfrågan.

”I en pandemi som denna anser vi att det är rimligt att Sverige tar sitt ansvar för samtliga medborgare, oavsett var an bor i världen. Vi sitter inte på lösningen men menar att beslutsfattarna ska vara medvetna om att denna grupp finns och att de måste inkluderas på ett eller annat sätt” skriver föreningen.

- Huruvida en utlandssvensk omfattas av rekommendationen om avgiftsfri vaccination mot covid-19 eller inte beror bland annat på bosättningsland, vilken anställning de har eller om de är studenter, säger Emma Spak på hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner (SKR,) till Sveriges Radio Ekot.

Sverige kommer inte att utföra några vaccinationer utanför landets gränser. Men de som bor eller uppehåller sig i Sverige sedan minst sex månader tillbaka får gratis vaccin enligt samma prioritetsordning, enligt SKR.

För svenskar i Europa ser det ut att lösa sig ändå eftersom utlandssvenskar i ett annat EU-, EES-land eller Schweiz, med europeiskt sjukförsäkringskort, rekommenderas gratis vaccinering. Det gäller också vissa studenter och pensionärer som har intyg från Försäkringskassan.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255