Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2021-01-19

Bryssel kräver att EU:s inre gränser hålls öppna

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2021-01-19

EU-kommissionen betonar och kräver att EU:s inre gränser fortsatt hålls öppna för att inte förhindra resande. Vissa EU-länder överväger möjligheten att införa begränsningar på grund av den tredje vågen med covid-19. Bryssel betonar i stället behovet av att påskynda vaccinationsprocessen och att EU-länderna förhandlar om ett gemensamt vaccincertifikat för att resa.

Spanien och landets regioner har infört otydliga regler som skapat osäkerhet för resenärer. För närvarande finns det gränskontroller för Covid-19 i Danmark, Finland, Norge och Ungern.

EU-kommissionens vice president Maros Sefcovic betonade vid en videokonferens på måndagen att EU kräver att unionens inre gränser fortsatt hålls öppna.

- Vi rekommenderar starkt att inte stänga de inre gränserna, sa Maros Sefcovic vid ett möte med flera ministrar som hölls på måndagen inför torsdagens toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer då samordning av pandemibekämpningen ska diskuteras.

Enligt den spanska nyhetsbyrån EFE betonar Sefcovic att situationen i EU:s medlemsstater är extremt allvarlig och att situationen har förvärrats. Länder inför olika åtgärder.

Från EU:s håll krävs samordning för att se till att vi respekterar unionens principer, rättigheter och fördrag med hänvisning till den fria rörligheten som erkänns i Schengenområdet.

Statssekreteraren för Europafrågor i Portugal, Ana Paula Zacarías, betonar också behovet av att hålla unionens inre gränser öppna så långt det är möjligt.

Sefcovic säger att EU står inför stora utmaningar då virusspridningen tilltar och ber EU-länderna påskynda vaccinationsprocessen och tillgången på vacciner.

- Att ta emot vacciner är inte detsamma som att vaccinera, säger EU-kommissionens vice ordförande och tillägger att det finns betydande skillnader mellan medlemsstaterna vad gäller andelen vaccination.

Bryssel har dock fått kritik de senaste veckorna från europeiska regeringar för bristen på doser.

Samtidigt är det allt fler politiker som vill införa vaccincertifikat för de som vill resa fritt i Europa. Bland annat Grekland och Portugals premiärministrar ställer sig positiva inför ett sådant pass.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis blev före helgen först ut i EU med att offentligt kräva att man inför krav på vaccinationspass – alltså ett dokument som bevisar att man är coronavaccinerad – för alla som vill börja resa fritt inom Europa igen.

Även Andalusiens regionpresident Juanma Moreno försvarar förslaget med ett europeiskt vaccinationspass som ska öppna upp för turismen på allvar.

Spaniens turistminister Reyes Maroto säger att vaccineringen är nyckeln i att kunna öppna upp turistindustrin igen.

Spaniens konkurrent inom turism, Grekland, vill öppna sina gränser helt för turister igen. Nya viruskluster som kan få gästerna att fly igen oroar.

Frågan har fått mothugg från EU-kommissionens ordförande, och på torsdag ska EU:s stats- och regeringschefer diskutera den brännheta frågan.

Samtidigt avråder Världshälsoorganisationen WHO sina medlemsländer från att införa vaccinationspass för resande.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255