Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-11-19

Konsumentorganisation varnar för gamla munskydd

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-11-19

Den spanska konsumentorganisationen OCU (Organización de Consumidores y Usuarios) varnar för att många använder engångsmunskydd tre gånger så lång tid än det rekommenderade. Konsumentorganisationen ber regeringen att sänka maxpriset på munskydd.

En undersökning av OCU visar att många gör misstaget att använda samma engångsmunskydd under lång tid. Enligt konsumentorganisationen används engångsmunskydd i genomsnitt cirka tolv timmar vilket är tre gånger så lång tid som det rekommenderade.

Hälsovårdsdepartementet rekommenderar att engångsmunskydd ska bytas var fjärde timme.

OCU har frågat 1.012 personer hur länge de använder munskydd. Undersökningen visar också att återanvändbara munskydd som tvättas används i genomsnitt tretton timmar innan nästa tvätt.

Medan munskydd av sorten FFP2 används hela 21 timmar. Och 20 procent av de som använder FFP2 använder munskyddet mer än 25 timmar visar OCU:s undersökning.

Enligt OCU är uppgifterna ”mycket oroande” av flera anledningar. Munskyddets effektivitet minskar när användningen ökar. Ju längre användning desto mer ökar närvaron av bakterier på munskyddets yta vilket ökar risken för smitta när du tar av och på munskyddet upprepade gånger.

Orsaken till det långa bruket av engångsmunskydd och FFP2 är det fortsatt höga priset. OCU ber också regeringen att distribuera munskydd gratis till de cirka tio procent av de familjer som är ekonomiskt mest utsatta.

Under gårdagen publicerades den mest omfattande undersökning som gjorts på munskyddens effekt. Drygt 6.000 danskar har varit med i studien där hälften av deltagarna fick använda munskydd och den andra halvan var utan.

Undersökningen som publicerades i tidskriften Annals of Internal Medicin har inte kunnat bevisa att munskydd skyddar friska personer från att smittas av coronaviruset. Resultaten tyder på att mellan 15 och 20 procent av deltagarna i undersökningen möjligen kan ha fått visst skydd av att bära munskydd, men siffrorna är så osäkra att det inte går att dra några slutsatser, säger professor Henning Bundgaard vid Rigshospitalet i Köpenhamn som lett undersökningen.

- Det är synd att effekten inte är större. Det hade varit fantastiskt om munskydd hade varit ett starkt vapen mot corona, säger han.

Däremot säger han att det finns tecken som tyder på att munskydd kan göra att personer som redan är sjuka sprider viruset vidare i lägre grad, även om studien inte tittat specifikt på detta.

- Kunskapen för att förspråka ett allmänt användande av munskydd är väldigt svagt, och det är det fortfarande efter den här studien, säger Kjell Torén, överläkare och forskare i samhällsmedicin och folkhälsa.

I Spanien är det obligatoriskt munskyddskrav på alla offentliga platser sedan den 15 juli.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255