Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-11-16

De två närmaste veckorna blir avgörande om Andalusien öppnar upp

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-11-16

Inget dödsfall rapporterat med covid-19 och nästan dubbelt så många som tillfrisknat (376) jämfört med nya smittade (191) i coronaviruset SARS-CoV-2 senaste dygnet i provinsen Málaga. Även om en viss fördröjning av statistik är att vänta efter en helg är det positiva signaler som den andalusiska Folkhälsovården Consejería de Salud y Familias publicerar på måndagen.

För att hitta en dag utan dödsfall med covid-19 i provinsen Málaga måste vi gå tillbaka till den 23 oktober. Sedan pandemin startade har 545 personer i provinsen mist livet efter att ha smittats med SARS-CoV-2.

Om läget tycks ha förbättrats i provinsen Málaga så har grannprovinsen Granada fortsatt fler smittade än tillfrisknade. Senaste dygnet smittades 357 i coronaviruset SARS-CoV-2 i provinsen Granada och 244 tillfrisknade.

Oroande är de utbrott som fortsatt sker vid äldreboende i provinsen. Senaste är vid residencia Seniors i Vélez-Málaga med 26 nya smittade. Det rör sig om 15 vårdtagare och 11 vårdare. I provinsen Granada har 147 smittfall registrerats vid residencia Entre Álamos de Atarfe (Granada).

Under de senaste 14 dagarna har det varit 23 smitthärdar vid äldreboende i provinsen Málaga. Sedan pandemin startade har 152 vårdtagare avlidit vid äldreboende i provinsen. 502 har tillfrisknat.

Det har snart gått en vecka sedan regionregeringen i Andalusien införde perimeterkarantän eller kommunkarantän i regionen. Regionpresidenten Juanma Moreno har under helgen kommenterat en eventuell förlängning en bit in i december månad.

- Jag efterlyser medvetenhet och sunt förnuft. I så fall kan den fria rörligheten vara tillbaka.

Allt handlar om utvecklingen de närmaste två veckorna i antalet nya smittade och inlagda på sjukhus.

- Det får avgöra hur det blir med rörligheten.

Juanma Moreno skriver på Twitter:

”Just nu handlar det om att begränsa rörelser så mycket som möjligt, använda munskydd, hålla avstånd och god handhygien. Helst av allt skulle jag vilja öppna upp eftersom det finns många andalusiska företag och familjer som berörs. Men nu handlar det i första hand om att begränsa pandemin. De kommande två veckorna blir avgörande”.

På måndagen publicerades statens officiella bulletin med det officiella beslutet att högsta detaljhandelspriset på kirurgiska munskydd sänks från 0,96 till 0,72 euro.

Sánchezadministrationen har fått utstå mycket kritik för den höga momssatsen på 21 procent. I förra veckan gav de med sig och tog beslut att sänka momsen på munskydd till fyra procent.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255