Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-11-12

Restaurangbranschen kritiska mot bristen på katastrofstöd

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-11-12

Det är en bransch som håller på att gå under. Över hela Spanien har under torsdagen bar- och restaurangägare plus anställda gått ut på gator och torg för att protestera. I centrala Málaga samlades uppskattningsvis tusen personer från restaurangbranschen för att protestera mot regionalregeringens införda begränsningar.

”Vi befinner oss på ruinens brant och vi får ingen hjälp. Detta är en manifestation vi gör i ren ilska” var budskapet från Asociación de Hosteleros de Málaga.

Protesten inleddes på förmiddagen framför regionregeringens kontor i Málaga. Därefter fortsatte nära tusen ägare till barer och restauranger plus anställda, utrustade med kokkärl, brickor och visselpipor utmed paradgatan Alameda.

Kritiken har det senaste dygnet tilltagit mot regionalregeringens beslut att barer och restauranger måste stänga klockan 18. Det slår rakt mot en bransch som redan går på knäna.

Längst fram i protesttåget syntes många kända ansikten som chefen för Mahos, Javier Frutos, José Cobos, delägare till El Pimpi, Rafael Prado vid det klassiska caféet Café Central och Juan Rambla, ägare till några av de främsta cocktailbarerna och diskoteken i centrum.

Även ägare till strandrestauranger, chiringuitos, och leverantörer av mat och drycker medverkade i protestmarschen.

”De sa att ingen skulle lämnas utanför. Men de har lämnat oss och vi känner oss hjälplösa och utan stöd” säger Javier Frutos enligt Diario SUR.

I ett sex sidor långt brev som överlämnades till regionregeringens delegation i Málaga kräver restaurangbranschen direkta subventioner, skattebefrielser och katastrofstöd med permitteringar.

Málagaprovinsen uppskattas ha 18.000 barer och restaurange.

I slutet på fjolåret 2019 fanns det officiellt i Spanien 181.230 barer. Det går 259 spanjorer per bar, eller det finns nära fyra barer per tusen invånare i landet.

Bar- och restaurangnäringen har redan haft ett stålbad. Runt 2010 fanns det 200.000 i landet men på grund av den ekonomiska krisen fick många slå igen.

Det hårt coronadrabbade Madrid samt Barcelona ligger bland de tio städer i världen med flest barer. Bara London, Tokyo och New York har fler.

Men flest barer i Spanien per tusen invånare har León med 5,03 följt av Ibiza, 4,52, och Salamanca med 4,22.

På torsdagen meddelade regionpresidenten Juanma Moreno att Andalusien presenterar en räddningsplan på 660 miljoner euro till småföretag. 215 miljoner euro är direktstöd medan resten är bidrag och skatterabatter

(Foto: Twitter @MahosMlg)

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255