Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-11-12

Över hälften av de coronasmittade är asymtomatiska

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-11-12

Mer än hälften av de smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 i provinsen Málaga är asymtomatiska, det vill säga de visar inga tecken på att de är smittade. Det gör dem till en okontrollerad spridningskälla av viruset.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det ett flertal rapporter som undersökt andelen asymtomatiska personer med covid-19. Det är stor variation på antalet asymtomatiska personer i de olika studierna och det är svårt att jämföra studierna då de skiljer sig åt i till exempel analysmetoder, den studerade gruppen, vad som räknas som symtom vid covid-19 och hur länge man följt gruppen för att se vilka som sedan utvecklar symtom, skriver Folkhälsomyndigheten på sin webbplats.

Det finns ett flertal rapporter om att personer utan symtom har smittat andra personer samt studier som analyserat hur mycket virus personer med symtom har jämfört med de utan symtom.

Det finns få studier som beskriver hur smittsam en asymtomatisk person är och till vilken del den bidrar till smittspridningen i samhället. Utifrån den erfarenhet som finns av covid-19 och andra liknande sjukdomar, är bedömningen att smittspridningen från personer utan symtom står för en liten andel, skriver Folkhälsomyndigheten.

På torsdagen hänvisar dagstidningen Diario SUR och sjukvårdsreportern Ángel Escalera till hälsoexperter i provinsen Málaga som visar att mer än hälften av de coronasmittade är asymtomatiska.

De varken uppvisar feber, hosta, muskelsmärta och huvudvärk, trötthet, diarré och de har varken kräkningar eller tappat doft- eller smaksinnet.

Detta är ett stort hinder för sjukvården i att bromsa utvecklingen i antalet smittade, enligt experter som tidningen pratat med. Det är personer som inte isolerar sig utan som lever normalt.

”Mer än hälften av coronavirus-fallen är symptomfria i provinsen Málaga. Just avsaknaden av symtom gör att viruset lättare kan överföras”.

Experterna betonar också att asymtomatiska personer inte på något sätt kan hållas ansvariga för smittspridningen eftersom de inte vet att de sprider coronaviruset. De mår varken dåligt eller visar några tecken som varnar dem att de är smittade.

Av den orsaken är det viktigt att alla respekterar de åtgärder som fastställts av hälsovårdsmyndigheterna som att använda munskydd både i utomhus- och inomhus, hålla säkerhetsavstånd på minst en och en halv meter, handtvätt regelbundet och god och regelbunden ventilation inomhus.

På detta sätt minskas risken för smitta via asymtomatiska personer delvis även om risken fortfarande är stor.

Antalet asymtomatiska fall är fler under den andra vågen jämfört med i våras under den första vågen. Många av de människor som är smittade utan symtomen är unga människor.

Att provinsen Málaga har lägre smittfrekvens än andra provinser i inlandet beror på det varma klimatet. När dagstemperaturen är hög betyder det att sociala möten kan genomföras utomhus istället för inomhus i slutna utrymmen där viruset sprids lättare.

Experter rekommenderar att om du har möten eller arbetsluncher inplanerade bör dessa hållas utomhus på barens eller restaurangens terrass.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255