Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-11-12

Obligatoriskt med negativt PCR-test för inresande från 23 november

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-11-12

Efter att flera regioner pressat på har Spaniens regering tagit ett beslut om att inresande från högriskländer med covid-19 måste visa upp ett negativt PCR-test för SARS-CoV-2. Kravet gäller endast resenärer med flyg och båt och intyget ska vara på spanska eller engelska. Testet ska utföras inom 72 timmar innan resenärens ankomst till Spanien och resultatet måste styrkas med originalintyg, i pappersformat eller digitalt, på spanska eller engelska, meddelade hälsoministern Salvador Illa på onsdagen.

Beslutet ska underlätta för turism inom Schengenländerna. EU rekommenderade att medlemsländerna skulle ta beslut om obligatoriskt negativt PCR-test för inresande redan den 13 oktober.

Reglerna gäller alla Schengenländer där smittrisken är omfattande utom Norge, Finland och samt vissa områden i Grekland i dagsläget. Beslutet baseras på Europeiska smittskyddscentret ECDC:s bedömningar i antalet smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 per 100.000 invånare under de senaste 14 dagarna.


EU-länder som har över 150 fall per 100.000 invånare bedöms som högriskländer vars resenärer måste ha med ett negativt PCR-test på inresan till Spanien. Annars riskerar resenären böter på upp till 6.000 euro. Det sa Spaniens utrikesminister Arancha González Laya vid en intervju på tv-kanalen Antena 3 som nyhetsbyrån Europa Press återger.

Sedan juli har Spanien tagit emot 5,2 miljoner turister utifrån. Av dessa har 4.800 testats positiva vilket bara är 0,08 procent av samtliga smittade i coronaviruset SARS-CoV-2.

I dagsläget betyder det att svenska resenärer från den 23 november måste visa ett negativt PCR-test vid inresa till Spanien med båt eller flyg. Genom att KLICKA HÄR kan du se var du kan göra ett test i Sverige.

Sveriges ambassad i Spanien skriver:

"På själva intyget måste följande information framkomma: namn, passnummer/ID nummer (detta nr måste överensstämma med den information som registrerats av resenären på den hälsodeklaration som krävs av Spanien vid inresa), datum som testet utförts, kontaktuppgifter till kliniken, vilken typ av test (PCR) som använts och ett negativt provresultat på detta. Andra tester som antikroppstester (ELISA, CLIA, ECLIA) eller antigentester (snabbtester som påvisar pågående Covid-19) accepteras ej".

Flera regioner i Spanien har framfört kravet på att centralregeringen ska ta beslut om obligatoriskt negativt PCR-virustest vid inresa till Spanien. Regionalregeringen i Madrid framförde önskemålet redan i maj. Och Kanarieöarna har redan infört det.

Regeringschefen Pedro Sánchez började ”svänga” i frågan i slutet på oktober då han tillsammans med regeringsmedlemmar i Europa började diskutera lösningar för att underlätta turismen inom Schengenområdet.

Undersökningar har visat att det skett ett stort ”läckage” av potentiell smitta via Madrid-Barajas flygplatsen. Madrid är den region med flest importerade smittfall med 703 positiva från 11 maj till 22 oktober följt av Kanarieöarna med 599 importerade positiva fall.

Hälsoministern Salvador Illa säger att ett negativt PCR-test kommer att krävas av alla. Det gäller även de som är fast boende i Spanien och som återvänder efter en resa i utlandet.

Regeringen hoppas på gott samarbete med flygbolagen så att det negativa PCR-testet verifieras i samband med resan till Spanien.

Om det uppstår ett problem ska möjligheten finnas att utföra ett PCR-test på flygplatserna. Slumpmässiga kontroller genomförs för att säkerställa att bestämmelserna uppfylls. För de som reser utan PCR-test väntar böter på upp till 6.000 euro.

Förutom hälsoprotokollet (www.spth.gob.es eller appen Spain Travel Health-SpTH ) så kommer det att krävas ett färskt PCR-test som är högst 72 timmar gammalt. Dokumentet måste vara originalet och kan vara i papper eller elektroniskt format.

Klicka här för Europeiska smittskyddscentret ECDC:s bedömningar

Klicka här för Information om hur du gör i Sverige

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255