Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-11-09

Spaniens bekämpning av covid-19 skapar gallimatias

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-11-09

När Spaniens regering den 25 oktober utlyste ett nytt nationellt nödläge innebar det att landet blev mer splittrat än någonsin när det gäller kampen mot covid-19. Det finns inte en enda region som tillämpar samma regler som en annan region.

I söndagens nummer av Diario SUR belyste journalisten Melchor Sáiz-Pardo hur centralregeringens beslut om att lämna över ansvaret till regionerna har skapat gallimatias av regler i 17 regioner plus två spanska enklaver i Nordafrika.

Regionerna är fria att själva avgöra vad som ska ligga till grund för beslut i att bekämpa covid-19-pandemin. Det har lett till att regionerna gör på olika sätt.

Så vad är då gallimatias? En ordbok beskriver gallimatias som småprat eller struntprat. Ordet lär vara en skämtsam sammansättning av orden gallus från latinet som betyder tupp (stridstupp vid disputationer) och matia från grekiskan, som betyder vetande.

Skillnaderna finns på alla nivåer. Och besluten från regionerna är inte alltid direkt relaterat till den aktuella situationen. Ta bara beslutet från igår att stänga samtliga barer och restauranger i Granadaprovinsen vilket påverkar Costa Tropical och Almuñécar trots färre smittfall än norra delen av provinsen.

Och ta det berömda ”trafikljuset” med nivå 2, 3 och 4 som bedömer risken för pandemin, baserad på åtta indikatorer och som godkändes den 22 oktober av Consejo Interterritorial de Salud. Det ignoreras av nästan samtliga regioner då det finns sjukvårdsdistrikt med mycket höga förekomster av smitta som har infört färre åtgärder än andra med mycket lägre antal smittade.

Det finns ingen enighet mellan regionerna. Vi har två regioner, Galicien och Extremadura, som fortsätter att vägra att stänga sina ”gränser” något som förvånar regeringen. Särskilt när det gäller Extremadura som börjar närma sig 600 smittade per 100.000 invånare och redan ligger över det nationella genomsnittet. eller Andalusiens som har 541,7.

När det gäller kommunkarantän som Andalusien inför från i morgon tisdag är mångfalden total i Spanien. Här finns mängder av undantag. I vissa fall är gränserna öppna/stänga bara under veckosluten. I vissa fall är kommunernas stadskärnor stänga och övriga stadsdelar öppna.

Även utegångsförbudet tillämpas olika i regionerna.

Extremaduras president Guillermo Fernández Vara säger:

”Det är 17 kungariken, där varje kung varje dag meddelar olika saker. Det är just detta jag inte gillar”.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255