Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-11-09

Från midnatt gäller kommunkarantän i Andalusien

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-11-09

Från midnatt mellan måndag och tisdag inför Andalusien perimeterkarantän i samtliga 785 kommuner i regionen vilket berör totalt 8,4 miljoner människor. Samtidigt förlängs beslutet för perimeterkarantän i regionalt för Andalusien fram till den 23 november. Besluten har tagits i samarbete med hälsoexperter för att begränsa rörligheten. Det meddelade regionpresidenten Juanma Moreno på söndagen.

Kommunkarantän eller perimeterkarantän för kommuner innebär att det inte blir tillåtet att passera kommungränsen förutom vid nödvändiga ärenden. Hur detta kommer att fungera i praktiken återstår att se eftersom många kommuner har vuxit ihop.

Samma sak gäller för regionen Andalusien. Det är inte tillåtet att passera gränsen till en annan region förutom vid nödvändiga ärenden som att ge hjälp till äldre, besök vid sjukvården, utbildning, juridiska ärenden eller i samband med arbete eller administrativa ärenden som att besöka ambassad eller honorärkonsulat.

Förutom kommunkarantän och fortsatt regionkarantän så utökas utegångsförbudet. Det gäller från klockan 22 till 07. Det vill säga en timme tidigare på kvällen och med en extra timmes förlängning på morgonen.

Att rörligheten utomhus är så stor mellan klockan 6 och 7 på morgonen överraskar många. I vart fall har regionregeringen valt att förlänga utegångsförbudet en timme till klockan 7.

Från i morgon tisdag klockan 18 ska även barer, restauranger och icke nödvändiga butiker hålla stängt. De som inte berörs av beslutet är matbutiker, vårdcentraler, läkarmottagningar, veterinär, optiker, ortopeder, bok- och tidningsaffärer, bensinmackar, bilbesiktningen ITV, idrottsanläggningar med motion utomhus, körskolor och frisörer.

I Granadaprovinsen ska barer, restauranger och icke nödvändig handel hålla stängt dygnet runt. Det gäller alltså även för sjukvårdsdistriktet Granada Sur dit Costa Tropical, Almuñécar, Salobreña och Motril tillhör.

Almuñécar kommun skriver i ett pressmeddelande att parker, turistbyråer, fästningen, sporthallar (inomhus stängt, utomhus möjligt att motionera), museer och marknaderna kommer att hålla stängt i två veckor.

Skolor kommer att hålla öppna som vanligt. Däremot kommer undervisningen vid universiteten att ställas in och hållas online vilket påverkar 260.000 studenter i Andalusien. Utom när det gäller praktiska linjer.

Restriktionerna gäller från tisdagen den 10 november till måndagen den 23 november.

För bar- och restaurangnäringen är beslutet om att stänga klockan 18 eller som i Granadaprovinsen att hålla stängt dygnet runt i minst 14 dagar ett hårt beslut. Redan nu går många inom servicenäringen på knäna och med gårdagens beslut riskerar fler att slå ihop och stänga.

Enligt Salvador Pérez vid handlarnas förening, Comercio Málaga, väntar nu ett bortfall på mellan 60 till 65 procent.

Uppskattningsvis 100.000 barer och restauranger kommer att slå igen i Spanien i år.

Undersökningar visar att bara tre procent av de som smittats i coronaviruset SARS-CoV-2 har fått smittan i samband med ett besök vid bar eller restaurang. 54 procent av de som smittats av coronaviruset under andra vågen är under 45 år.

Golf
Hur påverkas golfsporten av de nya besluten? Enligt Andalusiens Golfförbund kan golfbanorna hålla öppet. I Granadaprovinsen däremot måste restauranger och pro-shop vara stängda.

Tidsgränsen klockan 18 påverkar inte golfspelet eftersom det är en sport som utövas utomhus. Däremot måste catering och pro-shop stänga klockan 18.

Du kan även röra dig över kommungränsen för att spela på en annan bana om det gäller officiell tävling eller utbildning/träning som golfförbundet arrangerar. Spelare under 18 år som inte elitspelare får inte passera kommungränsen.

Genom att gå in på mapacovid.es och skriva vilken kommun du bor i får du information om vad som gäller. Klicka här

Snabbast uppdatering via Svenska Magasinets Twitterkonto. Klicka här
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255