Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-10-30

Fredagsvinet: I Andalusiens hörn hittar vi trevliga viner

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-10-30

Efter några veckors uppehåll är vinjetten Fredagsvinet tillbaka. Anledningen till uppehållet är att jag varit ute på en resa i Andalusien och provat vin. Det var innan regionregeringen införde perimeterkarantän, är väl bäst att tillägga.

Tillsammans med en grupp spanska journalister reste jag runt och stiftade bekantskaper med spännande viner. Jag blir hela tiden överraskad av vilka bra viner vi har i den södra regionen.

Går det att hitta vin i Jaén? Svaret på den frågan är ja. Även om Jaén i första hand beskrivs som olivoljans epicentrum. Utmed de södra sluttningarna hittar vi även vinstockar.

Vi besökte Viñedos y Bodega Marcelino Serrano i Alcalá de Real. Ägaren Marcelino berättade om sin vingård och vinmakaren Blanca María Serrano Serrano gav oss en enologikurs medan vi avnjöt viner och utsikten i det vackra landskapet (bilden).

Förresten är inte Blanca María Serrano Serrano vem som helst. Hon är känd i hela Spanien som landets bästa löpare i bergsterräng. Det handlar om en extremt tuff sport med tävlingar på hög höjd. Hon har tillhört den spanska eliten i många år.

När hon inte är ute och springer i bergen jobbar hon vinmakare.

Här odlas främst Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Tempranillo och Chardonnay. Deras viner på Cabernet Sauvignon med Petit Verdot gjorde stort intryck på mig. En Chardonnay bjöd på bra balans mellan frukt och syra.

Det är en vinproducent som verkligen visar framfötterna. Kvalitén har ökat rejält och i höst gick den första exporten till USA av både deras vita och röda vin.

På länken nedan kan du hittar mer information om deras viner.

Här några fler trevliga vintips:

Befinner du dig i Alicanteprovinsen så glöm inte bort den fjärde upplagan av Experiencia Verema Alicante som arrangeras på El Hotel Alicante Golf den 9 november.

Gillar du spansk Cava så kan vi berätta att en helt ny webbplats om det populära spanska mousserande vinet har öppnat. D.O. Cava har lanserat en helt ny webbportal där du kan botanisera i denna härliga dryck.

Läs mer på cava.wine/en/

Så några fler tips på viner från Andalusien:

Finca La Cañada Verdejo 2019
Från Pérez Barquero från vindistriktet Montilla-Moriles söder om Córdoba. Är det möjligt att få fram en bra Verdejo från Sierra de Montilla vid sydspanska Córdoba? Självklart. En trevlig överraskning. Ung, friskt med viss sälta. En exotisk touch, bra balans mellan frukt och syra.

Overo tinto 2017
Från Bodegas González Palacios i det lilla vindistriktet Lebrija söder om Sevilla. En mycket trevlig överraskning. På 50% Tempranillo, 50% Syrah. 12 månader på franska och amerikanska ekfat. Söta och runda tanniner, aromer av kaffe och mörk choklad, bra avslut.

Läs mer om viner från Jaén

Fler tips på spanska viner hittar du här

 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255