Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-10-30

40 miljoner spanjorer i perimeterkarantän

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-10-30

Galicien, Extremadura, Balearerna och Kanarieöarna är de enda regionerna som inte har utfärdat perimeterkarantän. Extremaduras regionpresident Guillermo Fernández Vara är bekymrad för att perimeterkarantänen orsakar ”en falsk säkerhet”.

Undersökningar visar att smittor inte kommer utifrån. De förekommer inom varje region där hygieniska och sanitära åtgärder inte respekteras, som avstånd och att bära munskydd, säger Guillermo Fernández Vara och tillägger:

- Bara för att vi stänger kommungränsen, provinsgränsen eller regionen ska vi inte tror att allt är bra. Det kan bidra till en falsk trygghet.

Senaste dygnet har Katalonien, Kantabrien, Madridregionen och Valenciaregionen infört perimeterkarantän. Endast Galicien och Extremadura samt ögrupperna Balearerna och Kanarieöarna står utanför.

Men på fredagen kom det beslut från Galicien att de inför perimeterkarantän i samtliga större städer. Åtgärden påverkar cirka 45 procent eller 1,2 miljoner invånare i regionen. Beslutet gäller från klockan 15 på fredagen fram till tisdag.

Det råder stor oro bland svenska medborgare som planerar att flyga till Spanien. De spanska regionernas beslut om att införa perimeterkarantän för att hindra rörligheten inrikes får en del att tro att det även gäller inresande från utlandet med flyg.

Otydliga regler har fått en del att tro det vilket bidrar till en stigmatisering av ett problem.

Men i skrivande stund finns det inga uppgifter på att inresande med utrikesflyg har hindrats att komma in i Spanien. Av den enkla orsaken att det är rörligheten inrikes som regionmyndigheterna vill hindra med anledning av långhelgen Alla Helgons helg.

På fredagsförmiddagen landade SAS-flighten från Stockholm i Málaga. Några rapporter om att resenärer blivit nekade till att komma in i Spanien finns inte. Senare under dagen beräknades Ryanairs flyg från Köpenhamn och Stockholm landa som planerat.

Det som spanska luftfartsverket Aena betonar är att du har fyllt i det hälsoprotokoll som du ska lämna vid ankomsten till flygplatsen. Länk till hälsoprotokollet hittar du nedan.

Andalusien har infört perimeterkarantän dels för regionen men även för enskilda provinser som Sevilla, Jaén och Granada samt för 449 kommuner och fyra vårdområden däribland La Vega de Málaga (läs Antequeraområdet). Perimeterkarantänen gäller fram till midnatt den 9 november.

Av den orsaken upprättas 500 kontroller där nationalpoliser och gendarmer ur Guardia Civil kommer att bevaka avfarter från motorvägar, järnvägsstationer och hamnar i Andalusien under veckoslutet.

Málaga flygplats väntar under veckoslutet inkommande flyg från flera skandinaviska flygplatser. Hittills har det inte rapporterats om några problem att komma in i Spanien.

Under torsdagen röstade den spanska kongressen för utlyst nationellt nödläge fram till 9 maj med en uppdatering den 9 mars. 194 röstade ja (PSOE, Podemos, PNV, ERC, Cs, PRC), 53 röstade mot (Vox och Foro Asturias) och 99 lade ned sin röst (PP, Navarra Suma och EH Bildu).

Nödläget ska ses som en teknisk juridisk hjälp till att regionalregeringarna kan bekämpa pandemin med lagen på sin sida.

Samtidigt varnade landets smittskyddsläkare Fernando Simón under gårdagen att läget kan bli mycket bekymmersamt framöver. Den närmaste tiden får visa vilka ytterligare restriktioner som kan behöva införas framöver.

Här hittar du hälsoprotokollet

Nerja kommun har idag skickat ut följande förtydligande

För snabbast uppdatering om situationen i Spanien följ redaktionens Twitterkonto

 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255