Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-10-29

Ryssland erbjöd 10.000 soldater till katalansk självständighetsprocess

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-10-29

Destabilisering av Europeiska unionen tros vara det verkliga målet bakom Rysslands planer med att erbjuda 10.000 soldater till en väpnad konflikt och till försvar för katalansk självständighetsprocess. Det misstänker utredare vid Guardia Civil som under gårdagen gjorde ett tjugotal gripanden vid cirka 30 tillslag på olika adresser. Tillslaget leds av en domare vid domstol 1 i Barcelona.

Bland de gripna finns tre personer som pekas ut som hjärnan i det som kulminerade i den olagliga folkomröstningen den 1 oktober 2017 och den ensidiga förklaringen om oberoende. Bland annat nämns en svensk aktivist vara bland de gripna.

Guardia Civil söker även bevis för den påstådda ryska inblandningen under processen. En av de gripna ska ha sagt att han tidigare blev bevakad efter att ha träffat Julian Assange vid den ecuadorianska ambassaden i London. Redan då fanns det misstankar om att den personen ska ha ingått i en påstådd geopolitisk destabiliseringsstrategi med deltagande av Edward Snowden och Russia Today.

Ryssland misstänks ha erbjudit tidigare regionpresidenten Puigdemont 10.000 soldater till en väpnad konflikt för att Katalonien skulle bli ett självständigt land liknande Schweiz.

När löftet om militärt bistånd gavs ville inte Puigdemont acceptera det eftersom det skulle lett till en blodig konflikt med dödsfall, säger domaren Joaquín Aguirre.

Enligt domaren ska planerna om en militär insats framkommit i ett tidigare samtal med CDC:s tidigare partiledare Víctor Terradellas.

”Att inte de ryska soldaterna kom berodde på att Puigdemont gjorde i byxan” enligt ett uttalande från Terradellas som Guardia Civil hänvisar till.

Förutom att utreda strukturen kring Puigdemont i Belgien har Guardia Civil inlett en utredning kring finansieringen av den katalanska grupperingen ”Tsunami Democràtic”.

Flera tillslag gjordes under gårdagen i Katalonien i den operation som fått namnet Volhov. Bland ett tjugotal gripanden finns flera affärsmän. De är misstänka för att ha byggt en organisation kring den flyende Puigdemont som uppehåller sig i Waterloo, Belgien, under mandat från Torra.

Även vissa släktingar till Puigdemont undersöks för sina eventuella förbindelser med Putin. Ryska intressen ska ha pumpat in pengar i ”Tsunami Democràtic” som ägnat sig åt våldsamma manifestationer och skadegörelse på allmän egendom.

Den katalanska nationalismen spretar åt många håll. Gårdagens tillslag ska ses i ljuset av att kartlägga den mer våldsamma grenen av katalansk separatism.

(Foto: Guardia Civil arkivbild)

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255