Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-10-26

Nationellt nödläge föreslås fram till 9 maj

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-10-26

Spaniens regeringschef Pedro Sánchez har utlyst det som var planerat redan i fredags, nationellt nödläge. Det meddelade Sánchez på söndagen. Orsaken är ökad coronasmitta. Utegångsförbud, toque de queda, föreslås i hela landet nattetid, med undantag för Kanarieöarna.

Det nationella nödläget gäller inledningsvis 15 dagar men ambitionen är att det ska kunna förlängas till den 9 maj, något som kongressen väntas ta beslut om den närmaste tiden. Att nödläget blir utlyst nationellt ger regionerna myndigheter juridiska möjligheter att införa nya restriktioner.

Regionerna kan ta beslut om att stänga sina gränser vilket La Rioja, Navarra, Asturien och Aragonien redan har gjort. Det betyder att inga släpps ut/in förutom de som har giltiga skäl som exempelvis arbete.

Det nya nationella nödläget skiljer sig mycket åt jämfört det som Spanien utlyste under våren. Nu är det regionerna själva som kan ta beslut om tider för utegångsförbud plus isolering av vissa samhällen genom att de har staten och lagen med sig.

Restriktionerna kan komma att skilja sig åt mellan regionerna och även från vecka till vecka beroende på utvecklingen av covid-19-pademin.

Enligt förslaget ska utegångsförbudet gälla mellan klockan 23 och 06. Men regionerna kan själva avgöra om starttiden för förbudet till antingen klockan 22 eller 00.

Samma sak gäller sluttid för utegångsförbudet på morgonen. Antingen kockan 5 eller klockan sju. Det vill säga en timme efter eller före den rekommenderade tiden klockan 6.

Tillsvidare gäller alltså utegångsförbud fram till den 9 november. Vad som senare händer återstår att se beroende på region och smittspridning. Varje region avgör vilka beslut som gäller efter den 9 november.

Regionregeringen Junta de Andalucia har tagit beslut om att från idag klockan 8 isolera Granada stad och ingen utan giltigt skäl kan åka in/ut.

Junta de Andalucía kommer inte för tillfället att ändra tidsplanen för den begränsade rörligheten under natten utan följer regeringens förslag mellan klockan 23 till 06.

Åtgärderna beskrivs som drastiska och kommer att påverka det sociala livet i Spanien.

Hotell, restaurang- och barnäringen i Málaga har begärt att få hålla öppet till klockan 23.30.

- Vi kommer att prioritera hälsan i första hand samtidigt som vi inte vill äventyra ekonomin, säger regionens president Juanma Moreno som öppnar dörren för att förhandla om att barer och restauranger ska kunna ha öppet till midnatt på platser med färre smittfall.

Moreno säger att på onsdag kommer nya åtgärder att vidtas.

- Vi ser nödläget nationellt som ett verktyg som vi kan använda i kampen mot covid-19. Men vi kommer bara att använda åtgärder under den tid som är absolut nödvändigt.

Moreno tillägger också att om nödläget förklaras gälla till den 9 maj så måse även detta komma att gälla permitteringarna, de så kallade ERTE.

Spanien utlysta nödläge är ”mjukare” jämfört med Italien där barer och restauranger måste stänga klockan 18 och där simhallar, teatrar och gym stängs helt.

I Spanien har det även tagits beslut om att antalet träffar begränsas till sex personer om sällskapet inte vanligtvis bor under samma tak.

Självklart uppstår många frågor i samband med det nya utlysta nödläget. Framöver kommer ytterligare förtydliganden vad som gäller.

Arbete, vård av äldre och sjuka, rasta hunden vid behov, hämtning av medicin vid apoteket eller transporter från/till flygplatsen i samband med sena och tidiga flyg, det är områden som undantas från utegångsförbudet.

Oppositionen tar emot beskedet om nationellt nödläge blandat. Oppositionsledaren Pablo Casado säger på måndagen att de vill sätta gränsen till åtta veckor. Inés Arrimadas hos Ciudadanos menar att sex månader är för länge och vill förhandla om en kortare period.

Högerpartiet Vox meddelar att de kommer att rösta ned förslaget om nödläge och ta ärendet till domstol.

Spanien har sett en klar ökning av nya coronafall de senaste veckorna, och blev i förra veckan första land i Europa att passera en miljon bekräftade smittfall under pandemin.

Om du har ett nattarbete och berörs av utegångsförbudet kan du hämta ned ett dokument här

För snabbaste uppdatering följ vårt Twitterkonto här
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255