Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-10-23

Begränsningar i nattlivet och personligt ansvar

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-10-23

Det blir några tuffa månader men vi vill till varje pris undvika ett nytt nationellt nödläge. Från nu gäller begränsningar i nattlivet och personligt ansvar. Spaniens regeringschef Pedro Sánchez framträdde vid 13-tiden på fredagen från regeringskansliet La Moncloa för att meddela regeringen nya initiativ med att bekämpa covid-19-pandemin. Några frågor fick inte media möjlighet att ställa.

Vi befinner oss i den andra vågen i pandemin och läget är allvarligt, säger Sánchez som oroas över den brist på samarbete och överenskommelser som behövs mellan regionerna.

Tillsammans med hälsovårdsministern Salvador Illa och de regionala presidenterna har regeringschefen förtydligat de restriktioner som införs i särskilt drabbade områden.

Det handlar om att begränsa rörligheten på offentliga platser i samband med nattlivet.

Restriktionerna som införs betyder att barer och restauranger får begränsad öppettid till klockan 23. Hälsovårdsmyndigheten rekommenderar att invånarna därefter bara lämnar hemmet om det är nödvändigt.

Enligt Pedro Sánchez är det verkliga antalet smittade i coronaviruset SARS-Coc-2 i Spanien omkring tre miljoner.

- Situationen är inte jämförbar med mars månad men vi måste göra allt så att inte ett nationellt nödläge behöver upprepas. Vi måste minska rörligheten och kontakterna mellan människor vilket betyder att risken för smitta avtar.

En orsak till varför antalet smittfall ökar är fler tester.

- Antalet rapporterade fall har fördubblats. Det beror på att fler tester än tidigare genomförs. Vi har gått från i genomsnitt cirka 30.000 till mer än 100.000. De flesta av fallen upptäcks, cirka 70 procent, jämfört med vårens uppskattning som låg på 30 procent.

Målet är att få färre än 25 fall per 100.000 invånare sett över en 14-dagarsperiod. I nuläget är det 348 fall per 100.000 invånare.

På söndag kommer Ministerrådet att träffas vid ett extrainsatt möte för att ta beslut om ett nationellt nödläge, något som åtta regioner på fredagen har uttryckt önskemål kring. Det gäller nationellt nödläge med nattligt utegångsförbud i hela landet.

Regeringen säger att ett sådant beslut kommer inte att tas om det inte finns majoritet i kongressen.

Som Svenska Magasinet berättade igår har regionregeringen Junta de Andalucia tagit beslut om att införa utegångsförbud i Granada mellan klockan 23 och 06. Från klockan 8 på måndag morgon isoleras Granada stad och ingen utan giltigt skäl kan åka in/ut.

I ytterligare 32 andra kommuner i regionen införs restriktioner från måndag och 14 dagar framåt.

Det gäller bland annat provinsstäderna Sevilla, Jaén och Córdoba där barerna stänger klockan 22. De har begärt ett godkännande av Andalusien högsta regiondomstol (TSJA).

Andalusiens hälsovårdsansvarige, Jesús Aguirre, säger att de kommer att börja med dessa platser i första hand. Beroende på utvecklingen och trycket på sjukhuset kan dessa restriktioner utökas till hela regionen.

Samtidigt utökas kravet med obligatoriskt munskydd. Det gäller på barer och restauranger om du inte äter eller dricker. Även vid motion ska munskydd bäras om inte avstånd till andra kan hållas.

Ett liknande beslut har även regionen Comunidad Valenciana tagit. Regionens president Ximo Puig har infört utegångsförbud mellan midnatt och klockan 6 på morgonen.

Följ utvecklingen här
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255