Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-10-23

Vox ensamma i kongressen

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-10-23

Vänsterkoalitionen PSOE-Unidas Podemos kommer att slutföra sin mandatperiod utan avbrott. Det stod klart efter gårdagen avslutning där ytterkantshögerpartiet Vox inte lyckades få något stöd från de övriga oppositionspartierna i att fälla den sittande regeringen.

Endast 52 kongressledamöter representerade av Vox själva stödde misstroendeförklaringen mot den sittande regeringen.

Resultatet visar även att Partido Populars partiledare Pablo Casado vill distansera sig till Vox och vill se sig som den nya moderna spanska centerhögern som ska motverka högerpopulism.

Flera av Spaniens konservativa ledarsidor berömmer idag Pablo Casado för hans mod att gå emot misstroendeförklaringen som hade som mål att fälla vänsteralliansen som styr landet.

- Men detta är inte vår misstroendeförklaring (läs Partido Popular). Av den orsaken får den inte vårt stöd, säger Pablo Casado.

Vox å sin sida säger att de är det enda oppositionspartiet i nuläget.

Partiets initiativ till misstroendevotum var dömt att misslyckas menar bedömare. Det kom i en tid när landet befinner sig i en allvarlig hälso- och ekonomisk kris.

Samtidigt vill Pablo Casado få in PP mot mitten på det politiska mittfältet i spansk politik. Om detta bidrar till ökade sympatier återstår att se. I opinionsundersökningar har inte Partido Popular ökat sedan Casado efterträdde Mariano Rajoy.

Gårdagen debatt i kongressen visade den splittring som råder i just nu. Det är ytterkantspolitik som att den nuvarande regeringen är den sämsta på 80 år, något som Vox partiledare upprepat åtskilliga gånger.

Även i vänsteralliansen som styr landet är det ytterkantspolitik när det diskuteras om Spaniens framtid. Kongressledamöter i Unidas Podemos tog tillfället i akt att annonsera en ”feministisk republik”.

Beslutet och nederlaget för Vox misstroendevotum väntas i skrivande stund inte få några konsekvenser i regioner som Andalusien, Murcia och Madrid där Partido Popular styr med hjälp av stöd av ytterkantshögerpartiet Vox.

Däremot har Vox meddelat att de avbryter sina förhandlingar om den andalusiska budgeten. På fredagen var ett möte inbokat med regionens finansansvarige, Juan Bravo. Budgeten måste godkännas senast den 31 oktober.

Tack vare Vox stöd kunde Partido Popular och Ciudadanos häromåret bryta en 37 år lång period då socialisterna styrt i Spaniens södra region.

Bara vid ett tillfälle tidigare har det parti som stått bakom misstroendeförklaringen mot den sittande regeringen inte lyckats få något stöd från de andra partierna i opposition.

Det var den 14 juni 2017 som ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos och partiledaren Pablo Iglesias stod för ett misstroendevotum mot den då sittande regeringen med Mariano Rajoy (Partido Popular).

Den gången var det 76 procent av kongressledamöterna som inte stödde misstroendeförklaringen. 170 sa nej, 82 sa ja och 97 lade ned sin röst.

Den 1 juni 2018 var det dags för nästa misstroendeförklaring som den nuvarande regeringschefen Pedro Sánchez riktade mot Rajoyregeringen. 165 röstade emot och en lade ned sin röst medan 180 röstade ja. PSOE fick den gången stöd av Unidas Podemos och regionalistpartier som ERC, PNV, PDeCAT, Compromís, Bildu och Nueva Canaria.

Läs mer: 
Spanien just nu – polarisering
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255