Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-10-14

Spanien tar itu med löneskillnaderna mellan könen

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Jonny Erixon
2020-10-14

Den spanska regeringen har antagit två dekret om jämställdhet på arbetsplatserna i ett försök att ta itu med landets löneskillnader mellan kvinnor och män.

Även om principen “lika lön för lika arbete” redan infördes med Romfördraget 1957, så lever lönegapet mellan könen envetet kvar, med bara marginella förbättringar under de senaste 10 åren. Arbetande kvinnor inom EU tjänar i genomsnitt 16 procent mindre per timme än vad män gör och i Spanien är skillnaden 22% medan det i Sverige är 12,6%. Tittar man på situationen utanför EU så är det i de flesta länder ännu större lönegap, enligt en rapport från Oxfam är skillnaden i till exempel Indien 34%.

De nya reglerna i Spanien tvingar nu företag i Spanien som har mer än 50 anställda att föra och redovisa ett register över anställdas löner fördelade efter kön. Om företagen inte gör detta ordentligt med hänsyn taget till både löner och andra förmåner för de anställda så riskerar företagen böter på upp till 187.000 euro.

Dessutom skall företagen lämna in en fyraårsplan som beskriver hur de tänker balansera arbetskraften mellan kvinnor och män när det gäller urvalsprocesser, arbetsförhållanden och förebyggande av sexuella trakasserier.

Yolanda Diaz Företagen kommer att ha en frist på sex månader för att implementera förordningarna enligt ett uttalande från Yolanda Diaz, arbets- och socialekonomiminister. ”Den transparens som införs genom att löneskillnader uppdelas efter kön kommer att göra det möjligt för anställda och fackföreningar att kräva lönejämlikhet från respektive företag eller inför domstol”, säger hon.

”Meddelandet är mycket tydligt: Kvinnor måste få samma lön som män för att göra samma jobb”, sade Irene Montero, jämställdhetsminister i Spanien till media, och tillade att regeringen proaktivt måste sträva efter att förhindra att Covid-19 ökar löneskillnaderna. "I denna nödsituation vet vi att det inte kommer att bli någon ekonomisk återhämtning om vi inte avslutar löneskillnaden en gång för alla." Och faktum är att på grund av den pågående pandemin står kvinnorna redan inför ett oproportionerligt stort antal arbetsförluster, tillsammans med en ökad barnomsorgsbörda, som tidigare har kopplats till löneskillnader för kvinnor.

Bildtext: Yolanda Diaz 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255