Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-10-09

Fredagsvinet: I Bullas är det andra bullar

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-10-09

Inte långt från Alicanteprovinsen hittar du tre intressanta vindistrikt, Bullas, Yecla och Jumilla. När vi pratar spanska vindistrikt så är det knappast dessa tre som vi i första hand tänker på. Jumilla är den mest omtalade av de tre eftersom produktionen är något större här.

För er som bor på Costa del Sol och som besöker vackra Costa Blanca eller passerar på resan till/från Norden, varför inte göra ett stopp för att köpa några trevliga buteljer på plats.

Ett distrikt som jag själv har börjat snegla på efter några provningar är Bullas. Här producerades i första hand bordsviner eller bulkviner fram till 1980-talet. Då hände något.

Privata vinproducenter började investera i utrustning och teknik, precis det som krävdes för att vinerna skulle utvecklas till kvalitetsvin. Bullas med tretton producenter fick sin officiella ursprungsmärkning av kontrollorganet 1994. 57 procent av vinerna härifrån exporteras till utlandet.

Vad som är kännetecknande för de tre distrikten är att priserna generellt är ganska låga. Du kan fynda riktigt bra viner för en billig peng.

I Yecla i norra delen av Murciaregionen växer i huvudsak en nära släkting till druvan Monastrell som heter Mayoritaria. Jag har vid ett tidigare tillfälle skrivit om att den stora världen fått upp ögonen för lilla Yecla som bara har nio producenter. Hela 91 procent av deras viner går på export till utlandet. Huvuddruvan Mayoritaria står för 85 procent av odlingarna. Leta gärna viner från 2017 som är en mycket bra årgång i distriktet.
Framstående producenter i Yecla är Bodegas Antonio Candela och Bodegas Castaño. Barahonda gör också prisvärda viner.

Besöker du vindistriktet Bullas i västra delen av Murciaregionen bör du inte missa Bodega Balcona som gör ett par utmärkta viner på druvan Monastrell. Det gäller även Bodegas Lavia som överraskar vinvärlden ständigt med sina utmärkta röda viner också på druvan Monastrell. Bra årgångar här är 2014 och 2015.

Några andra prisvärda bodegor är Bodegas del Rosario och Bodega San Isidro. Omkring hälften av vinerna i Bullas exporteras till utlandet bland annat till Storbritannien, Tyskland och Danmark.
Jumilla norr om Murcia med 45 bodegor uppmärksammas allt mer och mer än hälften exporteras till utlandet. Bästa årgång senaste tiden är 2017.

Om du är nyfiken på viner från Alicanteområdet ska du besöka det evenemang som vinorganisationen Experiencia Verema håller på Hotell Alicante Golf (San Juan Playa) måndagen den 9 november mellan klockan 12 och 15 samt 17 och 21.

Veremas vinmässor håller alltid hög kvalitet. Du anmäler dig genom att klicka på länken här

Här några tips

Lavia +by Bodegas Lavia 2016 crianza
12,75 euro. Ett mycket bra vin på Monastrell. 90 poäng i Guía Peñín.

Partal 2017 Cepas Viejas
Från Bodegas Balcona i Bullas. 15 euro. Druvan är Monastrell. 91 poäng i vinguiden Guía Peñín

La Purísima Expressión 2016
Från producenten Bodegas La Purísima i Yecla. Framställt på druvorna Monastrell (85%) samt på Syrah och Garnacha. 11,50 euro. Ett mycket trevligt vin. 91 poäng i Guía Peñín och fem stjärnor!

Samma producent gör även La Purísima Premium på Monastrell (95%) och Garnacha. Pris: 18,50 euro. 91 poäng i Guía Peñín.

Sabatacha Monastrell Ecológico 2018
Så ett ekologiskt alternativ inför helgen. Ett vin gjort helt på druvan Monastrell som är så typisk för denna del av Spanien. Vinet är producerat vid Bodegas BSI i Jumilla i provinsen Murcia. Från gamla vinstockar som skördas för hand. Vacker körsbärsfärg, lite mot mörka plommon. Komplex och ren doft med nyanser av björnbär. Trevligt avslut. 87 poäng i Guía Peñín och fyra stjärnor.
Pris: Ca 5,40 euro

Juan Gil Etiqueta Plata/Silver Label 2017
Så ett höjdarvin. Från Bodega Juan Gil i distriktet Jumilla nära Costa Blanca och på druvan Monastrell. 94 poäng i vinguiden Guía Peñín och fem stjärnor som betyder excellente. Fruktigt, viss fatkaraktär (franska), söta tanniner, balanserad lång eftersmak.
Pris: 10,50 euro.

Fler vintips hittar du på Twitter och under hashtag #spanskaviner
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255