Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-10-09

Regionalt nödläge i Madrid hänger i luften

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-10-09

Nyligen hemkommen efter ett besök i Algeriet utannonserade Spaniens regeringschef Pedro Sánchez ett extrainsatt ministermöte vid tolvtiden på fredagen. Sánchez gav Madridregionens president, Isabel Díaz Ayuso, tid på sig att införa restriktioner. Om inte detta sker kan Sánchezadministrationen utlysa ett regionalt nödläge under 15 dagar.

Det är mycket politik i dessa dagar i Madridregionen. Efter torsdagens nederlag för Sánchezregeringen där en domstol TSJM (Tribunal Superior de Justicia de Madrid) rev upp Hälsovårdsdepartementets tidigare beslut om nedstängning i tio kommuner i Madridregionen tog regeringen nya initiativ på fredagen.

Anledningen är den långhelg, Puente de Pilar och nationaldagen Día de HIspanidad, den 12 oktober som väntar. Regeringen bedömer risken som stor att Madridborna då lämnar huvudstadsregionen.

För att förhindra detta vill de införa ett regionalt nödläge som de fick igenom på fredagen efter det extrainsatta ministermötet. 

Beslutet togs av ministermötet där den vice regeringschefen Carmen Calvo var ansvarig eftersom Sánchez, trots krisen i Madrid, föredrog att följa sin planerade dagordning med att resa till Barcelona i sällskap med kung Felipe VI.

Det regionala nödläget följer samma restriktioner som domstolen i torsdags rev upp som betyder att 4.786,948 invånare i Spaniens huvudstad Madrid plus nio andra kommuner i huvudstadsregionen begränsas i sin rörlighet under 15 dagar.

Flera medier uppger att Pedro Sánchez under morgontimmarna har haft ett videomöte med Isabel Díaz Ayuso och gett henne tre alternativ att begränsa rörligheten i Madrid.

Díaz Ayuso ville ha mer tid vilket hon inte fick, varpå ministerrådet utfärdade nödläget för de tio kommunerna i Madridregionen.

Isabel Díaz Ayuso skriver på Twitter:
”Jag ska tala med Pedro Sánchez i morgon (läs fredag) för att hitta alternativ. Våra planerade restriktioner i zoner fungerar och kan vara det bästa. Vi hoppas kunna komma överens om en lösning som är tydlig och gynnar invånarna”.

Men något annat alternativ var aldrig aktuellt. Från nu gäller ministerrådets beslut som gör att nära fem miljoner invånare inte får lämna sin hemkommun. Upp till 7.000 poliser kallas ut för att bevaka så att restriktionerna följs.

Samtidigt är kritiken hård mot Spaniens regering vars Hälsovårdsdepartement utlyste hårda restriktioner i tio kommuner i Madridregionen utan att först förankra beslutet juridiskt.

Flera oppositionspolitiker krävde under gårdagen Hälsovårdsministern Salvador Illas avgång. Illa å sina sida slog ifrån sig samtliga anklagelser.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255