Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-10-06

Grundaren bakom Europas exklusivaste bostadsområde är död

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-10-06

Enrique Pérez Flores, grundaren till La Zagaleta S.A. i Benahavís har avlidit vid 97 års ålder. Han var en framstående bankir som 1991 grundade La Zagaleta som har blivit ett av Europas exklusivaste bostadsområden. I Zagaleta kallades han för Don Enrique.

Enrique Pérez Flores föddes i Moguer (Huelva) 3 augusti 1923 och avled i Marbella i söndags. Han var hederspresident för La Zagaleta som han byggde upp på en gammal egendom i bergen nära vägen till Ronda i Benahavís kommun och som tidigare ägdes av den ökände vapensmugglaren Adnan Khashoggi.

Området som då hette La Baraka köptes efter ett embargo som kom efter anklagelser i USA att Adnan Khashoggi var en av de största vapensmugglarna i världen.

Enrique Pérez Flores har arbetat inom många områden. Han var bland annat handelsansvarig i delegationen för det spanska protektoratet i Marocko fram till landets självständighet 1956. Han stannade fram till 1960 i Tetouan och Tanger i på uppdrag av det spanska handelsdepartementet.

I maj 1960 åkte han till Zürich (Schweiz), där han grundade olika företag inom internationell finansiering. Han deltog i förhandlingarna och skapandet av bankavtal mellan Spanien och Schweiz. Han grundade Banco Exterior som han var president för fram till 1990.

1991 gick han i pension som bankir för att i stället tillsammans med en grupp vänner köpa och bygga upp La Zagaleta. Köpet motsvarade 36 miljoner euro.

Planen var att bygga 3.000 bostäder. Men i stället blev det ett exklusivt bostadsområde där 230 bostäder är klara av 420 planerade. Lägg till två golfbanor, ryttarklubb, helikopterplatta och allt omgärdat av extrema säkerhetsåtgärder i ett område med spektakulär utsikt och fantastisk natur.

Det Londonbaserade företaget som sköter La Zagaleta och som utvecklar Zagaleta II nära Valderrama i Castellar de la Frontera (Cádiz) övergår till sonen Ignacio Pérez Díaz.

Begravning och minnesstund kommer att hållas i kretsen av de närmaste, enligt dödsannonsen som är införd i dagens nummer av Diario SUR.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255