Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-09-30

Junta de Andalucía stämmer tidning för sjukvårdsartikel

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Ola Josefsson
2020-09-30

Det offentliga akutsjukvårdsföretaget Emergencias Sanitarias som ligger under hälsovårdsmyndigheten vid Junta de Andalucía har stämt dagstidningen Diario SUR i samband med en artikel som publicerades den 14 april. Den handlade om sjukvårdstjänsten ”Salud Responde” om hur personer fått vänta upp till en timme, samt avbrutna samtal.

Artikeln ”Salud no siempre responde”, Hälsovården svarar inte alltid, var baserad på olika vittnesmål.

Några dagar efter publiceringen skickade regionala hälsovårdsdepartementet en burofax till tidningen och begärde en rättelse och införandet av ett pressmeddelande ”Salud responde ante la crisis del Cov19”, Hälsovården svarar på covid-19-krisen.

Diario SUR avvisade begäran och tillade att informationen som publicerats i april hade verifierats och återspeglade bristerna i tjänsten ”Salud Responde”.

Det offentliga Folkhälsovårdsföretaget som ligger under regionregeringen menar att artikeln är missvisande, inte skildrar verkligheten och kapaciteten att hantera krisen. Därför har de stämt tidningen vid en domstol i Málaga.

Innan artikeln publicerades kontaktade tidningen regionregeringens pressavdelning för att verifiera informationen och be dem kommentera uppgifterna från flera vittnesmål.

Artikeln kompletterades med flera källor och vittnesmål om avbrutna samtal från personer med bland annat hosta och feber som väntat i telefonkö över 30 minuter.

Tidningen betonade operatörerna arbete vid Salud Responde med att svara på tusentals frågor om milda symtom under pandemins inledning och att de svarade för en viktig insats i att förhindra att sjukvården kollapsade.

Journalistföreningen Asociacion de Prensa i Málaga skriver i en kommuniké att de uttrycker sitt ”starka stöd till de yrkesverksamma på dagstidningen Diario SUR efter att stämningen lämnades in av det offentliga företaget som ligger under Junta de Andalucía”.

Journalistföreningen anser att det inte finns några skäl som motiverar en begäran om rättelse. De är förvånade över att en offentlig institution går till domstol för att de är missnöjda med informationen som publicerats i media.

Bakom artikeln ligger journalistisk noggrannhet, faktaunderlag, vittnesmål och synpunkter från både användare och anställda.

Journalistföreningen beklagar att en stämning i domstol används för att försöka begränsa yttrandefriheten och informationsfriheten. De stöder även Diario SUR:s beslut att inte införa en rättelse eller ett pressmeddelande från sjukvårdstjänsten då det i detta fall inte är tal om felaktiga uppgifter som publicerats.

Stämningen från Junta de Andalucía är undertecknad av José Luis Pastrana Blanco som är ansvarig vid Empresa Pública de Emergencias Sanitarias.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255