Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-09-25

En jättelik avokado odlas i södra Spanien

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
Jonny Erixon
2020-09-25

Avokado som är en av världens mest populära och efterfrågade frukter har en XXL-version vars vikt kan överstiga 1 kilo. Frukten har det briljanta namnet Avozilla, en ordlek mellan avokado och Godzilla, det berömda japanska jättemonstret.

Avozilla är en korsning av flera olika sorter främst då den godare från Guatemala och den större från Antillerna. Frukten har odlats i Sydafrika i flera år och senare även i Australien, den har en intensivt grön färg, starkt skal och en utmärkt konsistens. Priset ligger högre än för andra sorter, 35 euro för en 4,5 kilos låda, eller ofta runt 14 euro per styck.

Det sydafrikanska företaget Westfalia Fruits har registrerat varumärket Avozilla, men trots att de är en av världens största avokadoproducenter med odlingar både i Europa och USA har de märkligt nog inte med Avozilla i listan över de sorter som de odlar.

Men på grund av att namnet Avozilla är patenterat så kan de spanska odlarna inte använda sig av det namnet, men odla frukten går givetvis helt utmärkt åtminstone på Costa Tropical i Andalusien. Att hitta frukten hos spanska frukt och grönsakshandlare är inte lätt men den kan hittas om man letar, leta efter aguacates gigantes.

AvozillaManolo Mateos är en av de Granada-baserade fruktodlarna som odlar denna sort. "För mig är det en enorm avokado som glömdes bort och som jag skulle hugga ner för att ympa en annan sort, men en dag föll en av dem på mig som Newtons äpple och jag tänkte: vilken enorm avokado!", säger han (frukten kan väga upp till 1,7 kg).

I La Herradura i kommunen Almuñécar, i den spanska provinsen Granada, odlar han ett brett utbud av tropiska frukter, även om avokado, som marknadsförs via hans företag Tienda de Fruta, utan tvekan är flaggskeppsprodukten. Sortimentet inkluderar denna jätte sort som av juridiska skäl, med tanke på patentet på namnet, inte kan kallas Avozilla.

”Trädet kräver inga speciella behandlingar. Varje vuxet träd förbrukar 80-90 liter vatten per dag och behöver en normal dos gödsel. Det finns bara ett problem, det är att blomningen sker mycket tidigt efersom växten inte befinner sig i sin naturliga miljö. Det innebär att om temperaturen sjunker lite mer än normalt kan mognadsprocessen hindras”, säger Mateos.

Bildtext: Avozilla (aguacates gigantes).

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255