Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-09-14

Förhandsdirektivet som tar hänsyn till patientens rättigheter

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-09-14

Voluntad vital anticipada är dokumentet som gör det lättare för läkare och sjukvårdspersonal att behandla en patient som för tillfället inte är kontaktbar. Genom att registrera dig vid Registro de Voluntades Vitales Anticipadas kan du berätta om dina vårdönskemål i samband med akutsituationer.

Voluntades Vitales Anticipadas är ett dokument som betonar patientens önskemål och rättigheter i samband med sjukvård. Det kan liknas vid ett Förhandsdirektiv där en person bestämmer vilken behandling denne önskar även när livet håller på att rinna ut.

Dokumentet Voluntades Vitales Anticipadas garanterar en personens rättigheter att själv bestämma vilken sjukvårdsbehandling som önskas. Förhandsdirektivet ska inte förväxlas med eutanasi eller dödshjälp.

Det är ett skriftligt avtal genom ett dokument som personen gör när denne medvetet och av fri vilja förklarar vilka alternativ och instruktioner i sjukvårdsfrågor som gäller under omständigheter när denne inte personligen kan uttrycka sin vilja.

Det kan gälla vid en svår trafikolycka. Personen kommer in till akuten och kan inte redogöra för sig själv. När sjukvårdspersonalen finner personens ID-handlingar kan de på ett enkelt sätt se om denne finns med i Registro de Voluntades Vitales Anticipadas.

Tidigare i år hölls ett möte på sjukhuset Hospital Clínico för att förklara hur registreringen går till. Alla med NIE-nummer i Spanien har möjlighet att göra denna registrering. Eftersom sjukvården ligger under de autonoma regionerna kan utformningen av dokumentet skilja sig något åt beroende på region.

Men dokumentet gäller över hela Spanien oavsett i vilken region som det är undertecknat och registrerat.

Det första steget i att göra registreringen är att boka ett möte vid Salud Responde på tlf: 955 545 060. Vid närmaste vårdcentral får du dokumentet som ska fyllas i.

Förhandsdirektivet som kan liknas vid ett levande testamentet kan ändras eller modifieras när upphovsmannen anser det lämpligt. För att göra detta måste ett nytt dokument undertecknas på nytt, enligt samma procedur som det föregående.

Regionens hälsovårdsansvarige i provinsen Málaga, Carlos Bautista, säger att det är mycket viktigt att var och en tänker igenom detta, och skriftligen genom ett dokument berättar vad som är dennes personliga vilja.

Bautista föreslår att man i familjen och tillsammans med sin läkare i primärvården diskuterar utformningen på dokumentet. Fördelen är att sjukvårdspersonal vet vilken behandling patienten vill ha och inte vill ha när denne anländer till akuten i kritiskt tillstånd.

Det gäller även behandling i livets slutskede.

- Läkare kan inte garantera livet men vi kan garantera en värdig död, utan smärta och utan lidande, när livet håller på att rinna ut, säger Bautista.

Concha de la Rubia, som är den som ansvarar för Registro de Voluntades Vitales Anticipadas, ger rådet att noggrant tänka igenom registreringen. Och att man informerar sina familjemedlemmar om sin önskan.

”I Spanien pratar vi inte om pengar eller död. Men vi måste prata mer om döden”.

Antalet registreringar som görs i provinsen Málaga är mellan åtta till tio i veckan. I provinsen Málaga var det i våras cirka 10.000 registrerade.

”Det grundläggande är att informera, reflektera, prata med husläkaren och planera för livets slutskede innan vi är där” säger De la Rubia.

Dokumentet innehåller många frågor om personens önskemål. Det kan gälla organdonationer eller olika sjukvårdsbehandlingar som du önskar eller inte önskar.

KLICKA HÄR: Dokumentet plus annan information hittar du här (på spanska)
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255