Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-09-14

García Urbano: Vi vill använda våra egna pengar fritt och när som helst

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-09-14

Det blev ett rejält magplask för Spaniens vänsterregering som fick se parlamentet rösta ned ett dekret som skulle ge statliga myndigheter rätt i att disponera 65 procent i lån av de cirka 14 miljarder som kommunerna lyckats spara i ladorna. Sanchézregeringen som är i stort behov av pengar hade hoppats komma åt pengar som välskötta kommuner sparat ihop.

En som var mycket kritisk till Sanchézregeringens idé är Esteponas borgmästare José María García Urbano.

- Det är resultatet av en arrogant regering som visar en attityd som går emot det som är strid med vad som tidigare har blivit överenskommet. Som kommun vill vi kunna använda våra egna besparade medel när som helst och helt fritt, säger José María García Urbano som förutom att han är borgmästare i Estepona även är vice president i kommunernas och provinsernas sammanslutning FEMP (Federación Española de Municipios y Provincias).

- Vi har aldrig förstått skälet till varför vi bara ska få behålla 35 procent av det som vi sparat och sedan ge resten till statliga myndigheter i lån vilket gör att vi förbinder oss att inte kunna använda dessa pengar på tio till femton år. Någon förklaring på detta har vi aldrig fått.

Enligt dekretet skulle statliga myndigheter ges rätten att frigöra kommunernas sparpengar som lån för att sedan betala tillbaka dem tio år senare, något som senare ändrades till femton år.

Det var i torsdags i förra veckan som vänsteralliansen PSOE och Unidas Podemos förlorade omröstningen. Bara en ledamot (Teruel Existe) gav sitt stöd till dekretet förutom PSOE och Unidas Podemos, totalt 156 ja-röster till dekretet.

193 röstade emot från vitt skilda partier som Partido Popular, det republikanska katalanska partiet Esquerra Republicana, Ciudadanos, JxCat, Vox och Bildu. Även regionalistiska partier som PNV, Más País och Compromís som normalt är passiva ”stödpartier” till Spaniens vänsterallians röstade ned dekretet.

Det var femte gången sedan demokratin infördes i Spanien som ett regeringsdekret röstades ned.

”Det är ett historiskt nederlag för Pedro Sánchez-regeringen. Kongressen välter dekretet med vilket de tänkte behålla kommunernas besparingar. Pengarna är avsedda för kommunerna” skriver José María García Urbano på Twitter där kommuner har tillägget hashtag #MiAyuntamientoNoSeExpropia

Att det röstades ned kan även komma att få stora återverkningar när det ska debatteras om den kommande budgeten, enligt politiska bedömare.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255