Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-09-11

Fredagsvinet: Friska vitviner från Solkusten ingen omöjlighet

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-09-11

Kortaste avståndet mellan sandstrand och vinodling hittar vi i Manilva på västra Costa del Sol. Vid Bodega Nilva görs några riktigt trevliga friska och fruktiga vita viner med en viss märkbar sälta. Det måste vara närheten till Medelhavet.

Av Ola Josefsson

För två år sedan skrev jag om Bodega Nilva i Manilva på västra Costa del Sol. Här odlas moscatel de Alejandría. Vinstockarna är nära hundra år.

Nyligen passerade jag det lilla mysiga samhället som ligger behagligt omgärdat av vinodlingar på sluttningen ned mot Medelhavet. Här finns härliga kontraster med vinodlingar, gråskimrande berg och öppet hav.

Mellan juni och september faller knappt någon nederbörd. Vinstockarna blir inte höga, de håller sig nära marken, anpassar sig till den friska vinden som får fart genom Gibraltar-sundet.

En privilegierad plats i ett vackert öppet landskap med skönt klimat. Vinskörden Fiesta de la Vendimia firas normalt i slutet på augusti.

Det blev ett stopp i vinshoppen La Mar de Vinos i Sabinillas på Calle Bolivia 1. Var jag än reser i Spanien brukar det bli några buteljer av det lokala vinet.

Och här i Manilva är det riktigt bra. Nilva har fått utmärkelsen Oro (guld) vid Monovino.

Det är ett ekologiskt, ungt, torrt vitt vin på druvan moscatel de Alejandría som skördat vid Viña del Peñoncillo mellan Sabanillas och Manilva. Vanligtvis tänker vi sött när vi hör moscatel.

Här har vi ett torrt och fruktigt vin som passar utmärkt till den lokala fisken från Medelhavet eller till skaldjur, ris, pasta med inslag av havets frukter.

Manilva har en vinkultur sedan hundratals år. Det äldsta dokumentet är från den 29 januari 1549 där Cabildo de Casares ber hertigen av Arcos om att få köpa mark för att anlägga en vingård. En karta från 1700-talet visar att det fanns vingårdar i Casares, Manilva och Estepona.

Numera är det små familjeägda vingårdar med liten produktion av traditionella halvsöta och söta viner gjorda på druvan Moscatel de Alejandría.

Tips
Nilva ecológico 2018 på Moscatel de Alejandría från Bodega Nilva. Halmgult med grönaktiga nyanser. Fruktig, elegant och blommig doft. Frisk, halvtorr med en viss sälta (närheten till Medelhavet?) Pris: 11,30 euro (Vinshoppen La Mar de Vinos i Sabinillas).

Till en utsökt Fideuá de marisco som jag inmundigade nyligen blev det Nilva Moscatel Alejandría 2019. Prisbelönt. Fruktigt, aromatiskt, friskt. Mat som gifter sig med vinet, ett fullkomligt äktenskap. Pris: 10,50 euro

Fler vintips hittar du på Twitter under hashtag #spanskaviner
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255