Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-09-07

Spanien ligger bra till när det gäller barns psykiska hälsa

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-09-07

Det ser däremot betydligt sämre ut för Sverige när det gäller barns psykiska välbefinnande. Detta framgår tydligt av en ny Rapport från UNICEF, som jämför barnens situation i världens rika länder.

Rapporten ”Worlds of Influence – Understanding what shapes child well being in rich countries” har undersökt hur barnen har det i världens rika länder inom EU och OECD. Länderna har rankats utifrån barnens psykiska och fysiska hälsa samt skolkunskaper och sociala färdigheter.

Barns psykiska välbefinnande har mätts utifrån hur tillfredsställda barn uppger att de är med livet, samt utifrån självmordsstatistik. Spanien hamnar här på 3:e plats av 38 jämförda länder medan Sverige landar på en föga hedrande 22 plats.

Rapporten visar t.ex. självmordsstatistiken för ungdomar i åldrarna 15 – 19 år per 100.000 ungdomar, för Spanien är det 2,6 av dessa som begår självmord medan det i Sverige är 7,3.

Rapporten listar de bästa och sämsta länderna för ett barn att växa upp i. En rad olika områden har undersökts, som till exempel barns kunskaper, övervikt, barnadödlighet och delaktighet. När resultaten från alla områden slås samman till en övergripande jämförelse hamnar Spanien på en sjätteplats och Sverige på en tiondeplats. Nederländerna, Danmark och Norge rankas som de bästa länderna, medan USA, Bulgarien och Chile hör till de sämsta länderna för barn.

När det gäller fysisk hälsa hamnar Spanien på plats 23 och Sverige på plats 10, medan skolkunskaper och sociala färdigheter rankar Spanien på plats 4 och Sverige får plats nr 14.
Rapporten visar också tydligt att det inte är ländernas ekonomiska förutsättningar som är avgörande för var de hamnar i rankingen. Till exempel rankas Slovenien högre än Sverige (men inte lika högt som Spanien), medan Litauen presterar bättre än USA.

Rapporten är lång och utförlig men lätt att förstå då den är skriven på engelska men utan svårt och obegripligt ”fikonspråk”. Hela rapporten kan läsas i PDF format här: Worlds of Influence – Understanding what shapes child well being in rich countries.

Bildtext: Illustrationsbild från UNICEF.
Artikel: Jonny Erixon.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255