Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-09-07

Mer att göra för företag som avhyser ockupanter av bostäder

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
EvaLotta Pettersson
2020-09-07

Sedan det nationella nödläget upphörde i Spanien har företag som Evictions Staff och Desokupa Exprés, specialiserade på att avhysa bostadsockupationer, fått dubbelt så mycket att göra på Costa del Sol. Antalet företag som ska hjälpa drabbade bostadsägare ökar.

Det som på spanska heter ”Las empresas de desokupación” det vill säga företag som arbetar med avvräkningsprocesser av ockupanter från lägenheter växer i provinsen Málaga. Ett rättsystem som har kollapsat gör att den här typen av företag får allt mer att göra.

Det är Diario SUR som i måndagens nummer berättar om verksamheten med företag som är inriktade på att hjälpa bostadsägare som drabbats av ockupanter. Efter att det nationella nödläget upphörde har behovet att få hjälp fördubblats.

Över femtio förfrågningar kommer varje månad. Priset för att ta hjälp av en firma som är specialiserad ligger på mellan 2.000 till 3.000 euro.

Det kan handla om allt från inbrott där ockupanter tagit över bostaden till att en hyresgäst hyr ut till tredje person som inte betalar hyran. Det beskrivs som ett växande problem på Solkusten.Dessa företag samarbetar med en advokatbyrå för att säkra upp så att lagen följs och att tillvägagångssättet är juridiskt genomförbara. De samarbetar även med områdets eller fastighetens ”comunidad”, samfällighet, i att sätta ut en vakt som bara släpper in dem som bor i lägenheten.

Det gör att ockupanter som lämnar bostaden inte kommer in i fastigheten när de återvänder.

Samtidigt inleds förhandlingar med ockupanterna för att hitta en snabb och fredlig lösning. Därefter byts låset ut och larm installeras.

De företag som arbetar med denna form av verksamhet som Evictions Staff och
Desokupa Exprés, ser deras insatser som en form av ”social åtgärd" som hjälper ägarna att återfå sina hem där många har placerat sina besparingar under livet.

En ansvarig vid ett av företagen säger till tidningen Diario SUR att de gör fem insatser i veckan, eller tjugo i månaden, där ockupanter avvisas. Omkring 90 procent av fallen lyckas.

-Vi studerar situationen och läget innan vi accepterar att ta på oss jobbet. Vi ingriper aldrig eller tar på oss jobb där småbarn förekommer, säger Álex Caro, en av fyra som arbetar för Evictions Staff.

Att avhysa ockupanter är en verksamhet som växer i provinsen Málaga och som även har spridit sig till grannprovinsen Granada. På Costa del Sol är det i första hand Málaga stad, Marbella, Torremolinos och Benalmádena som verksamheten är mest omfattande med att avhysa ockupanter.

Det har tidigare kommit fram i medier att många av de drabbade är utlänningar däribland skandinaver, något som Svenska Magasinet tidigare har berättat om.När det nationella nödläget infördes i Spanien valde många att resa till sina ursprungsländer och hemländer. Lägenheter och hus har stått tomma under flera månader. Antalet drabbade som kontaktar företag som är specialiserade på att avhysa ockupanter har ökat dubbelt sedan det nationella nödläget upphörde.

Situationen är brutal i Spanien med en tandlös lag som måste bli mer tydlig. I länder som Tyskland och Italien grips ockupanter. Att polisen lägger ned förundersökningar för att det inte går att styrka identiteten på gärningsmännen håller inte i längden.

-Självklart ska vi hjälpa människor som har det svårt, men att bryta sig in och ta över bostäder som tillhör andra är fel, säger en person som arbetar inom branschen.

Majoriteten av de ockuperade bostäderna gäller i huvudsak bankåtertag. Även så kallade turistlägenheter drabbas av ockupanter.

Under 2019 kom det in 350 fall till nationalpolisen och Guardia Civil i provinsen Málaga. Det visar siffror från Inrikesdepartementet. Mellan januari till juni i år ligger siffran på 170. Totalt i Andalusien finns 1.183 fall inrapporterade.

Läs mer: 
Allmänheten tar saken i egna händer för att stoppa husockupanter

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2022 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255