Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-09-03

Esteponabranden: Kan inträffa var som helst på kusten enligt skogsingenjör

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-09-03

Den brand som ödelade 42 hektar och ett köpcentrum i Estepona kunde ha uppstått nästan var som helst på Solkusten. Det säger José Antonio Gómez Serrano, teknisk skogsingenjör och kommunalråd i Gaucín. En liknande brand kan inträffa i bostadsområden i Marbella, Estepona, Benahavís och Nerja, säger han i en intervju.

José Antonio Gómez Serrano är den som har utarbetat lokala räddningsplaner i samband med skogs– och naturbränder på Solkusten. Det gäller även den räddningsplan som är utarbetad för vandringsleden Caminito del Rey. I en intervju för Diario SUR säger José Antonio Gómez Serrano att det finns stora säkerhetsbrister.

Han är mycket kritisk till Laguna Village som inte hade utarbetat något extra brandförsvarssystem med tanke på att anläggningen hade trätak.

Genom att ha ett system som fuktar takytan kan sådana här bränder undvikas. Det är brist på framsynthet som har orsakat förödelsen till viss del, menar han.

Till tidningen säger José Antonio Gómez Serrano att dessa brandbekämpningssystem finns på marknaden och kostnaden är låga jämfört med vad som har gått förlorat när byggnaden har brunnit ned plus förlorade inkomster från verksamheten.

”Det är uppenbart att de regionala bestämmelserna för denna typ av byggnader måste ändras”.

José Antonio Gómez Serrano menar att många bostadsområden är extra utsatta för skogsbränder på grund av närheten till grönområden. Det gäller norra delen av Nerja där också mycket turister rör sig på grund av de kända grottorna.

Området Sierra Blanca är också utsatt genom festivalen Starlite. Andra bostadsområden med stora grönområden där skogsbränder kan sprida sig fort är La Zagaleta, La Mairena och delar av Estepona.

Och bränder kan sprida sig över stora områden genom glödande vegetationsdelar. De flyger i väg med vinden och beroende på riktning och väderlek kan de landa upp till 10 kilometer bort och starta nya bränder.

Ett spanskt par, 43 och 51 år gamla, misstänks för grov vårdslöshet och bedrägeri. De ska ha tjuvkopplat en elledning varifrån en gnista startat branden som spred sig snabbt i den friska vinden, något som Svenska Magasinet tidigare har berättat.

Enligt dagstidningen Diario SUR ska paret ha varit bosatta i ett skjul vid floden Padrón. Branden startade i lördags och totalt förstördes ett 42 hektar stort område samt det kommersiella köpcentret Laguna Village.

Mannen och kvinnan greps senare i Manilva respektive Estepona.

Under torsdagen har en domstol i Estepona beslutat att släppa paret fria. De har anmälningsplikt vid domstol den 1 och 15 varje månad. De har även fått lämna ifrån sig sina pass och har förbud att lämna Spanien, skriver nyhetsbyrån Europa Press.

Paret är fortsatt misstänkta och utredningen fortsätter.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255