Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Nyhet 2020-07-31

Hundra barn dör årligen av värmeslag i bilar i Europa

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-07-31

Inte alltid beroende på vårdslöshet även om det är huvudanledningen, många gånger är det okunnighet om värmens inverkan på små barn som är huvudanledningen, i sällsynta fall kan det även röra sig om mord.

Men det är inte bara barn som utsätts för detta, det dör ännu fler djur i sommarheta bilar och då speciellt hundar och precis som med människor så är det de yngsta som är värst utsatta. Detta beror på att de små barnens och valparnas vattenreserver i kropparna är mindre än hos vuxna individer och att temperaturregulatorerna i kropparna inte ännu är helt utvecklade.

Enligt uppgifter från acierto.com dör det i genomsnitt hundra barn per år i bilar på grund av höga temperaturer under de senaste åren. Frankrike, Tyskland och Italien ligger i topp (i den ordningen) när det gäller dessa tragedier. 65% av de avlidna barnen var under 2 år gamla. Detta händer över hela världen, i t.ex. USA är det årliga dödstalet vanligt vis strax under 40 (2018 var det 44 st).

Precis som vid de flesta andra olyckor är det vårdslöshet som ligger bakom 8 av 10 fall men vissa lämnar faktiskt medvetet sitt barn i bilen.

Som Svenska Magasinet skrev om om i går så är det en värmebölja på ingång i stora delar av Spanien och då ökar riskerna för värmeslag dramatiskt. Detta eftersom innertemperaturen i bilarna lätt kan dubbleras och väl det på en halvtimme. Om innertemperaturen på den halvtimmen stiger från 30 grader till 60 grader är risken påtaglig, faktum är att lämna ett barn eller ett djur i bilen mer än 10 minuter utsätter dem för en omedelbar risk för värmeslag.

Koncentrationen av solstrålningen genom fönstren och mörka klädslar förvärrar situationen och när temperaturen i människokroppen överstiger 42 grader är risken överhängande för värmeslag, andra konsekvenser kan också vara brännskador och hypertermi (hundar dör vanligtvis vid kroppstemperaturer överstigande 42,8 grader).

Några av symptomen på värmeslag är feber, mycket varm hud, snabb grund andning, huvudvärk och kräkningar.

Åtgärder som då skall vidtas omedelbart är att ta bort barnet (eller djuret) från bilen, alternativt ring 112 om det är någon annans bil. Därefter bör om möjlig kroppen sänkas ner i ljummet vatten alternativt baddning med kalla kompresser mot huvudet för att sänka kroppstemperaturen. Det är också rekommenderat att lägga barnet på golvet och lyfta upp benen. Om barnet är vid medvetande bör det få vatten, om möjligt med salter för ett korrekt återställande av vätskebalansen.

För att undvika detta är det bra att tänka efter före, innan resan påbörjas bör man kontrollera att innertemperaturen i bilen inte är för hög, idealiskt är mellan 21 och 24 grader. Har bilen stått i solen så vädra ur den ordentligt. Luftkonditionering är givetvis mycket bra, men rikta inte luftflödet direkt mot barnet eftersom det kan torka ut slemhinnorna och irritera andningsorganen. Helst bör du och din familj resa i bekväma, lösa och lätta kläder som underlättar luftcirkulationen runt kroppen. Att resa med tjocka ytterkläder gör dessutom att funktionen på bilbälten försämras så att ett barn kan kastas ur greppet vid ett hastigt stopp.

För att ytterligare skydda sig mot solen så använd solskydd vid fönstren, undvik helst att åka på tider med mycket trafik när det är varmt och kontrollera temperaturen regelbundet. Ta regelbundna raster, åtminstone efter en och en halv timmas körning så att barnet kan röra på sig och gå gärna in i en luftkonditionerad lokal för svalka. Undvik också att schemalägga alltför långa resor och ta med ordentligt med vatten.

Relaterad artikel: Värmeslag hos hund.

Bildtext: Barn i bil i en artikel om värmeslag i bil från Auto Sport Moraleja.
Artikel: Jonny Erixon
.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255