Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-07-31

Spanien går in i en brant lågkonjunktur, sex års tillväxt utplånad

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-07-31

Spanien noterade en historisk nedgång i BNP under andra kvartalet, med -18,5%. Data från National Statistics Institute idag visar på en nedgång som har utplånat all återhämtning efter den finansiella krisen under de senaste sex åren.

Utfallet som har utlösts av en av Europas strängaste nedstängningar av samhället var sämre än det som analytikerna hade fruktat, de hade förutsett en nedgång på 16,6%. Under första kvartalet var nedgången i Spanien 5,2% och den drog in Spanien i dess brantaste lågkonjunktur någonsin.

På årsbasis har ekonomin backat med 22,1%, i förhållande till en minskning med 4,1% föregående kvartal. De faktorer som har drabbat ekonomin mest är privata utgifter tillsammans med minskande investeringar och fallande export.

Innan den nu uppkomna pandemikrisen har Spaniens ekonomi vuxit kontinuerligt under 24 kvartal i rad och var på väg att helt återhämta sig efter finanskrisen 2008.

Med en turism som drabbats hårt av en brittisk karantän och reserådgivning, kommer det tredje kvartalet, som förväntades markera början på en ekonomisk återhämtning, att vara svagare än väntat”, säger Raymond Torres, chefsekonom för tankesmedjan Funcas eftersom Spanien är beroende av turism för 12,3% av sin ekonomi.

Nu är Spanien inte ensamma om att gå in i lågkonjunktur men har procentuellt blivit värst drabbad av de stora ekonomierna i EU.

Italiens nedgång i BNP ligger på -17,3% under andra kvartalet efter att ha tappat 5,4% under första kvartalet, detta var dock bättre än förutspådda -18,7%. Den franska ekonomi som är betydligt större än Spaniens och Italiens har fallit med 13,8%, vilket är rekord i efterkrigstiden. Även Tyskland har tappat 10,1% under andra kvartalet, vilket även det är ett rekordtapp. Men detta är bara toppen på isberget, i praktiken har i stort sett alla länder en tillbakagång – även utanför Europa.

Nu väcks frågor över den ekonomiska återhämtningen i det hårt drabbade Spanien när smittan ökar igen. ”Den spanska ekonomin som ser ut att vara en av de värsta drabbade i euroområdet av pandemin, ser också ut till att göra en mycket svagare återhämtning än dess grannar," säger Jessica Hinds, europeisk ekonom på Capital Economics. "Turistsektorn, som knappt var på väg upp igen efter att gränserna öppnades efter nedstängningen, har fått ett nytt slag efter att nya virusutbrott har skett i delar av landet”.

Bildtext: Ekonomisk återgång, bildmontage: Erixon Consulting.
Artikel: Jonny Erixon.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255