Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-07-30

Böter som du kan få även om ditt fordon står stilla

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-07-30

Att man i Spanien likaväl som i alla andra länder kan få böter om man beter sig regelvidrigt i trafiken vet nog alla, men det finns även tillfällen där man kan bli bötfälld även om bilen står stilla. Eller till och med beroende på något föremål relaterat till bilen, när jag nu talar om bilen så är det givetvis så att flera av händelserna gäller även MC och moped.

Diario Sur har nyligen publicerat en artikel i ämnet och här kommer ett axplock av det som är vanligast förekommande i Spanien:

Tvätta bilen på gatan: Detta räknas som ett miljöbrott och faller under de kommunala förordningarna. Detta innebär att varje kommun sätter sina priser i spannet mellan 300 och 3.000 euro.

En lapp på bilen att den är till salu: Detta anses vara felaktigt bruk av allmänna vägar / gator och att det dessutom kan påverka sikten för föraren, påföljden är 200 euro.

Parkering på trottoarer och promenadvägar: Den allmänna trafikförordningen förbjuder parkering på trottoarer, promenader eller områden avsedda som gångvägar. Ibland kan man felaktigt få det intrycket av att det skulle vara tillåtet, men böterna för detta uppgår till 200 euro.

Tanka med lamporna tända eller ha på radion: Detta räknas som ett farligt beteende (brand och explosionsrisk) och om en polis ser det så innebär det 200 euro i böter. Ännu värre är det om du tänder lamporna eller sätter på radion samtidigt som du tankar, detta räknas som en större risk och kostar 300 euro samt förlust av 3 poäng på körkortet.

Skada eller smuts på vindrutan: Om det är så allvarligt att det kan anses hindra sikten så kan det bli en påföljd på upp till 200 euro enligt artikel 84 i trafiksäkerhetslagen.

Slitna eller skadade vindrutetorkare: Om de inte är i bra skick så kan det resultera i en bot på 80 euro.

Oläslig registreringsskylt: Det är obligatoriskt att hålla skylten ren och fullt läslig, böterna för att inte göra detta uppgår till 80 euro. När du kör nere vid kusten bör du för att säkert slippa böter hålla koll på att fukt och sand inte gör skylten oläslig.

Utgången besiktningsperiod: Att framföra ett fordon vars besiktningsperiod har gått ut (eller som har någon anmärkning) innebär en påföljd med 200 euro. Ännu värre är det om du har besiktat och fått körförbud, då kostar det 500 euro. (Det finns i nuläget lättnader för vissa inspektioner på grund av coronapandemin, de kan vara upp till tre månaders frist, men det berör inte alla fordon så här bör man kontrollera noga innan man använder ett fordon med utgången besiktning).

Bildtext: Bötesföreläggande i Spanien, i detta fall en parkeringsbot.
Artikel: Jonny Erixon.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255