Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-07-17

Fredagsvinet: Här har du Solkustens bästa viner

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-07-17

Nu i veckan arrangerades den sjunde upplagan där 55 viner från provinsen Málagas bedömdes (Concurso de Vinos con Denominación de Origen Málaga y Sierras de Málaga). Det är en återkommande tilldragelse där det pratas vin, färg, doft och smak. Bodegor vars viner fick utmärkelsen ”Mejores Vinos de la provincia de Málaga” och som fick dela på 25.000 euro är Cortijo La Fuente, Bentomiz, Lunares, Kieninger och Quitapenas.

Av Ola Josefsson

Det är provinsstyrelsen Diputación i Málaga som arrangerar dessa tävlingar som sporrar den lokala vinnäringen att utveckla sig. Faktum är att lokala viner från Costa del Sol och provinsen Málaga numera kan tävla med viner från Ribera del Duero och Rioja.

Årets tävling hölls på Michelinkrogen José Carlos García i Málagas hamn när vinkännare var på plats för provningen där 55 viner från 18 producenter noga granskades.

Flera av de viner som fick utmärkelser har jag tidigare rekommenderat. Som exempelvis Afrutado seco Cortijo La Fuente 2018 från Bodegas Cortijo La Fuente i Mollina norr om Málaga som är en av mina egna lokala favoriter.

En härlig doft av vita blommor, exotiska frukter och citrus. Ett lättdrucket friskt vin, behaglig torrt, fruktigt. Vinet som har mottagit flera utmärkelser är gjort på Moscatel de grano menudo och Pedro Ximenez. Passar utmärkt till fisk, skaldjur eller till lättare tapas. Priset ligger på cirka fem euro.

Som bästa rödvin, lagrat sex månader på ekfat, valdes två viner: Lunares Tinto 2018 från Bodegas Lunares de Ronda S.L. Det är gjort på Syrah, 55%, Garnacha, 20%, Merlot, 15% och Tempranillo, 10%. Cirkapris: 11 euro.

Även eleganta Vinana 2015 från Bodegas Kieninger tog för första gången hem en utmärkelse. Det var för övrigt första gången som ett ekologiskt vin lyckas slå sig in bland de främsta. Ett utmärkt vin från Ronda gjort på druvor vi normalt känner till i Frankrike; Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Pris: 18 euro.

Bland dessertvinerna vann Ariyanas Naturalmente Dulce 2018 från Bodegas Bentomiz S.L. Låt oss inte heller glömma bort Oro Viejo från Bodegas Quitapenas S.L. som mottog ett specialpris. Liksom Pajarete de Bodegas Quitapenas S.L.

Vinnarna får rätt att använda etiketten Premio Sabor a Málaga 2020. De har även kvalificerat sig att delta i kommande vinprovningar som ingår i Salón de Gourmets de Madrid, Madrid Fusión och Alimentaria Barcelona.

Vinmässa
Har du stort vinintresse och vill lära dig mer om spanska viner har du ett utsökt tillfälle måndagen den 27 juli. Då är det nämligen dags för den femte upplagan av Experiencia Verema som arrangeras i Gran Hotel Miramar i Málaga. Tiderna som gäller är mellan klockan 12 och 15 samt mellan 17 och 21.

Verema som en av Spaniens största intresseorganisationer inom vin arrangerar utställningar, vinprovningar och föreläsningar över hela Spanien. Både professionella och övriga med ett intresse för vin kan besöka dessa arrangemang.

Strikta hygien- och säkerhetsprotokoll följs vid evenemanget.

Du kan registrera dig genom att klicka här

Läs tidigare artikel om Verema här

Tips på spanska viner hittar du på Twitter och hashtag #spanskaviner
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255