Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-07-14

Obligatorisk bruk av munskydd – ansiktsmask i Andalusien - få undantag

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-07-14

Den andalusiska regionalregeringen har idag beslutat om hur de tidigare aviserade ändringarna av reglerna för att förebygga upptrappningen av coronautbrott skall se ut.

Användning av ansiktsmask som täcker näsa och mun blir obligatorisk för alla som är sex år eller äldre vid vistelse i offentlig miljö oavsett om det nationella säkerhetsavståndet på 1,5 meter kan hållas eller inte. Det gäller både på gatan eller i andra offentliga utomhusutrymmen såväl som i offentlig miljö inomhus.

Men ingen regel utan undantag:

Det kommer inte att vara nödvändigt med mask när man utövar en individuell sport utomhus, eller i fall av force majeure eller vid en aktivitet som är oförenlig med användande av mask.

När du går till stranden eller poolen är det obligatoriskt att använda mask, likadant om du går till strandbaren eller promenerar på stranden. Det är däremot undantag för när du går i vattnet för att bada eller när du ligger still och solar, under förutsättning att det är ett säkerhetsavstånd på 1,5 meter till ej familjemedlemmar (som familjemedlem räknas alla personer som bor tillsammans).

Personer som av medicinska skäl inte kan ha mask är också undantagna från kravet att bära mask. Det kan till exempel handla om andningsbesvär eller om att personen på grund av funktionsnedsättning inte kan hantera masken.

På barer och terrasser finns det undantag för sällskap som är strikt familjebundna, det vill säga vanligen är tillsammans. Man behöver heller givetvis inte ha mask när man äter eller dricker. Men vid alla möten som inte är strikt familjebundna och det inte konsumeras något skall mask vara på.

"Masken måste vara ytterligare ett klädesplagg, vi måste bära den hela dagen, hela tiden", betonade lokalregeringens talesman, Elías Bendodo, på presskonferensen efter dagens sammanträde.

Vid alla offentliga transportmedel kommer masken fortsatt att vara obligatorisk det gäller flygplan, bussar, fartyg, järnvägar. I kompletterande privata transporter i fordon med upp till nio plaster, föraren inkluderad. Förutsatt att passagerarna inte bor tillsammans på samma adress. Det vill säga att det krävs ingen mask när personer som bor tillsammans reser i bilen.

När det gäller sanktioner för brott mot maskanvändningen så anses det vara ett mindre brott mot artikel 104 i folkhälsolagen och böterna för detta sätts till 100 euro. För grövre brott mot nämnda lag kan böterna däremot uppgå till 6.000 euro.

Vad gäller likvakor så begränsas dessa från dagens 60 ner till 25 utomhus och från 30 ner till 10 personer inomhus. Detta med anledning av att dessa tillställningar har visat sig ha varit anledning till ett antal nya utbrott.

Ovanstående träder i kraft från midnatt i natt, då det nu har blivit officiellt efter publicering i Junta de Andalucias bulletin (BOJA): Boletín Oficial de la Junta de Andalucía.

Bildtext: Från Presskonferensen.
Artikel: Jonny Erixon.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255