Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-06-29

Peter Hellgren ny vikarierande kyrkoherde på Costa del Sol

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-06-29

Peter Hellgren blir vikarierande kyrkoherde vid Svenska kyrkans församling på Costa del Sol fram till december månad. Peter Hellgren, 64, har arbetat tidigare i olika församlingar inom SKUT och varit kyrkoherde i Askim, Göteborg. Han påbörjar tjänsten som kyrkoherde på Costa del Sol från onsdag från den 1 juli då han kommer till Fuengirola.

Det är oklart i skrivande stund när kyrkan öppnar sina lokaler i Fuengirola. Men inom några veckor hoppas kyrkan ge svar på det.

Peter Hellgren har jobbat för SKUT i sju länder på fyra kontinenter i 14 år. På 1990-talet var han sommarvikarier i Torrevieja på Costa Blanca. Senast var han kyrkoherde i Askim i Göteborg fram till pensioneringen i september ifjol (bilden). Han är även ordförande vid en av tre Hospice i Göteborg.

Nyligen blev Peter Hellgren tillfrågad av SKUT om han kunde ta ett vikarierat vid församlingen på Costa del Sol. Han tackade ja.
- Jag ser framåt emot detta. Dels att få möta svenskar och arbeta inom Svenska kyrkans arbete på Solkusten. Många tycker det är viktigt med gudstjänster och jag ser fram emot att få vara en del av detta.

Det har ju varit en konfliktfylld tid vid svenska kyrkan på kusten. Hur ser du på det?
- Det vill jag inte kommentera. Nu startar vi på nytt.

Igår söndag skickade den avgående tf kyrkoherden Tuulikki Koivunen Bylund ett avskedsbrev via e-post till församlingen på Costa del Sol. Något som Svenska Magasinet berättade om på Twitter under gårdagen.

”Jag tror att han på ett utmärkt sätt kan fortsätta det goda arbetet vi har påbörjat” säger den avgående tf kyrkoherden Tuulikki Koivunen Bylund. Nu har vi lyckats bringa lite ordning i församlingen eftersom alla de gamla ledamöterna i Kyrkorådet har avgått", skriver hon vidare.

Ett nytt tillfälligt kyrkoråd har bildats. Ordförande är Anssi Lakomaa, vice ordförande Mathias Friman, sekreterare Thorbjörn Andersson Moradi från Gran Canaria, och kyrkoherden.

Anssi Lakomaa återvänder alltså som ordförande i kyrkorådet efter att tidigare avgått.
- Det var ett önskemål från SKUT att jag skulle komma tillbaka, säger Anssi Lakomaa till Svenska Magasinet på måndagen.

Han säger också att orsaken till att han tidigare avgick berodde på att det var ett önskemål.
- Jag blev ombedd att avgå av den falang som kyrkorådet tidigare bestod av. Nu är det nytt läge.

Någon ny extrastämma i september som tidigare har meddelats blir det inte. I stället ska SKUT tillsammans med det nya kyrkorådet ta fram ett nytt datum senare i oktober.

Framöver väntar även en ordentlig genomgång av församlingens ekonomi av en spansk juristfirma, så att kyrkans får ett svar på alla frågor angående församlingens skötsel.

Svenska kyrkan i Fuengirola är tillsvidare stängd på grund av att en oberoende granskning av kyrkans verksamhet ska göras.

Det gäller misskötsel av ekonomin vilket har gjort att kyrkan har gått back med 44.000 euro och brist på transparens och insyn. Innan den oberoende granskningen är gjord kommer inte kyrkan att öppna, något som Svenska Magasinet tidigare har berättat.

Tuulikki Koivunen Bylund berättar vidare i sitt avskedbrev att härnäst väntar författarliv då hon ska skriva sina memoarer ”Äta liv med stor sked” som utkommer nästa år.

Det blev en turbulent tid för Koivunen Bylund som efterträdde Mikael Jönsson vid senaste årsskiftet. Flera församlingsmedlemmar i kyrkorådet fryste ut henne.

Camilla Persson, utlandschef, vid Svenska kyrkan i utlandet, har tidigare berättat för Svenska Magasinet att arbetsmiljöförhållandena i församlingen inte har varit acceptabla och drabbat den som under en övergångstid skulle leda verksamheten i församlingen.

I sina kommande memoarer beskriver Koivunen Bylund flera av de konflikter som hon upplevt inom Svenska kyrkan.
”Det viktiga är att man försöker lösa dem. Ibland kan det gå mycket bra, ibland lämnar dessa svåra sår in i de berörda. Många anser att eftersom vårt huvudbudskap handlar om Gud som är kärlek och Jesus som visade den i sitt liv, borde vi själva vara mer kärleksfulla i våra relationer. Det tycker jag också, samtidigt som jag vet att det i alla församlingar finns alla slags människor, med olika personligheter, själsliga handikapp, olika agendor liksom annat i ryggsäcken”.

Det är därför vi börjar gudstjänsterna med en syndabekännelse. Vi är inte kristna för att vi är fullkomliga. Vi är kristna för att vi behöver Jesus.

Tuulikki Koivunen Bylund skriver vidare att hon ”har många fina minnen från min tid i Fuengirola. Tack för alla dessa!”

”Det var de kyrkliga handlingarna utöver gudstjänsterna som fick mig att trivas och känna att jag hade ett meningsfullt arbete trots vissa glåpord. Jag fick viga, döpa och begrava, ha själavård, utöva diakoni och mission. Det är det som präster ska syssla med och det gav en djup tillfredställelse. Jag har också fått många vänner som jag tänker på med stor glädje. Vi kom till Solkusten i januari och så här års kan jag säga att ”Vi hade i alla fall tur med vädret - ibland!”

Bildtext: Peter Hellgren blir vikarierande kyrkoherde på Costa del Sol fram till december. (Bild: Göran Ramsli)
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255