Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-06-15

Risken för att få hudskador av solen är extra stor i år

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-06-15

Konsultationerna på hudklinikerna i Spanien har ökat kraftigt de senaste veckorna, anledningen är att den långa karantänen inomhus har hindrat huden från att gradvis anpassa sig till solens ultravioletta strålar.

Dr. Enrique Herrera Ceballos. Professor i dermatologi vid universitetet i Málaga och chef för hudavdelningen på Hospital Clinico säger att karantänen har varit ett ett utmärkt verktyg för att stoppa Covid-19, men har hindrat huden från att anpassa sig till solen.

Dr. Herrera har, tillsammans med María Victoria de Gálvez Aranda och José Aguilera Arjona, utvecklat en guide med rekommendationer för adekvat skydd mot solen efter perioden med låg solexponering under SARS-CoV-2-pandemin.

I detta arbete anges att pandemin har medfört "en socialt avvikande situation på grund av den plötsliga förändringen i de vanliga livsmönstren". Ett annat avsnitt som sticker ut i detta arbete är att kroppens produktion av D-vitamin har bromsats av den lägre solexponeringen. Detta utgör en fara eftersom låga nivåer av D-vitamin i kroppen kan öka risken för infektioner och i sig ge en större mottaglighet för coronainfektion.

Dr. Herrera menar att man gradvis bör vänja huden vid solens strålar och undvika att vara i solen mitt på dagen "Du kan använda personlig skugga som en indikator på förekomsten av stark solstrålning: Om din skugga är kortare än din längd, sätt dig då själv i skuggan".

Dr. Herrera varnar för överdrivet solbadande och säger också att man bör gå till läkare så fort som det syns hudförändringar. Hudcancer har om den upptäcks tidigt en överlevnad på över 90 %. Den farligaste formen är malignt melanom och den har mer än fördubblats under det senaste decenniet. Den har gått från 7 fall per 100.000 invånare 2010 till 19 per 100.000 invånare 2020. Basalcellscancer har också ökat dramatiskt, +60 % sedan 2010 påpekade Herrera.

Varje år diagnosticeras cirka 4.000 malignt melanom och cirka 75.000 andra hudcancerformer i Spanien. Tidig diagnos är nyckeln till att rädda liv, det görs med förebyggande självundersökningar och rutinmässiga kontroller. "Det är viktigt att befolkningen är väl medveten om sina hudproblem och att de går till läkaren när de märker att ett födelsemärke eller leverfläck ändrar färg, blöder eller kliar," sa dr. Herrera.

Ett nyhetsprogram i den spanska tv-kanalen Antena 3 tog också upp problemet med att tvätta sig med handsprit eller gel och sedan gå ut i solen. Detta är ingen bra kombination, då kan det bli brännskador.

Bildtext: Dr. Enrique Herrera Ceballos, foto: YouTube.
Artikel: Jonny Erixon.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255