Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-06-05

544 hundar räddade från illegal djurfarm

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-06-05

Chockade agenter från Guardia Civil hittade hundar och valpar staplade i kaninburar samt förkolnade rester av djur i metalltrummor på en gård nära staden Maella, Zaragoza i onsdags.

Gården var en före detta kaninuppfödning som nu fyllts till bristningsgränsen med hundar och valpar i olika åldrar. Många av hundarna var undernärda och vissa saknade både mat och vatten, de hade heller aldrig fått någon veterinärvård. Utredarna fann också en mängd djurläkemedel av vilka många var föråldrade, detta var dessutom medikamenter som bara får användas lagligt av veterinärer.

DjurfarmDe som hyrde den nedslitna gården var en 69-årig man från Storbritannien tillsammans med en 50-årig rumänsk kvinna. Gården hade ingen licens för att bedriva någon form av djuravel ”uppfödarna” kunde bara presentera dokument för 138 av hundarna och 161 vuxna hundar saknade lagstadgade mikrochipp.

Efter att ha fått meddelande från Guardia Civils naturskyddsavdelning (SEPRONA) i går så tog kommunen genast tag i att omplacera de mest behövande hundarna, ett arbete som med fyra bilar pågick fram till 3 på natten till idag.

Det kommunala djurskyddscentret (CMPA) i Zaragoza, i La Cartuja, tog genast emot 40 hundar och 150 valpar av de 544 djuren. Av dessa är 30 tikar med 97 diande valpar. Dessa placerades i centrumets karantänavdelning och det förväntas att ytterligare tio kommer med sina valpar under dagen.

Dessutom har Las Jaras, ett hunddagis som ligger nära CMPA tagit emot sex hundar med sexton valpar och de förväntas få ytterligare fem till idag. Adoptionen av dessa hundar kommer att hanteras av CMPA.

Zoetis som är ett ledande djurhälsoföretag har kontaktat CMPA och de erbjuder avmaskningar och vaccinationsplaner för alla hundarna så att dessa kan levereras till familjer under bra sanitära förhållanden. Hundarna kommer att inkluderas på CMPA:s webbplats och på plattformen ”Cuida y adopta” som drivs av föreningen för kommunala veterinärer i Spanien, så snart som de blivit veterinärbehandlade och valparna har blivit avvanda.

Sedan nyheten blev känd i onsdags, har CMPA förberett sig för ankomsten av dessa djur med ambitionen att ta emot så många som möjligt. ”Vi är det största offentliga centret i Aragon och vi ville samarbeta från första stund. Vi såg att vi hade förmågan att välkomna fyrtio tikar med valpar, utan att vi får överfullt”, säger kommunens representant Javier Rodrigo, som betonade att kommunfullmäktige är engagerade i djurskydd.

Hundarna som har kommit till CMPA är av raserna: Bichon Malteser, Pudel, Yorkshire terrier, Pomeranian, Chihuahua, Shih Tzu och Ratonero Valenciano.

Det är i skrivande stund oklart om de två som drev den olagliga hundfarmen har blivit häktade, men de kommer att åtalas för bland annat djurmisshandel och ärendet hanteras av ”Juzgado de Instruction numero 1 de Caspe”.

Guardia Civil har släppt en video på YouTube från djurfarmen, den kan ses här.

Bildtext: Från tillslaget i onsdags, foto: Guardia Civil (SEPRONA).
Artikel: Jonny Erixon.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255