Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-06-02

Dokument visar att Guardia Civil-chef fick sparken för att tystas

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-06-02

Ett dokument visar att inrikesministern Fernando Grande-Marlaska (bilden) lät avskeda Guardia Civils chef i Madrid inte för att ”omstrukturera kåren” utan i stället för att denne skulle tystas i en pågående utredning mot en partibroder. Grande-Marlaska meddela i förra veckan i parlamentet och senaten att det var en uppsägning som skedde för att förändra toppen i Guardia Civil.

I ett dokument som utarbetades 24 maj och som tidningen El Confidencial publicerar så framkommer det att Guardia Civil-chefen blev avskedad för att tystas i en pågående utredning kring regeringens delegat i Madridregionen.

Det är generaldirektören för Guardia Civil, María Gámez, tidigare socialistpartiet PSOE:s borgmästarkandidat i Málaga, som ligger bakom dokumentet som skrevs till statssekreteraren inom säkerhetsfrågor, Rafael Pérez Ruiz. Där framkommer det att avskedandet inträffade för att inte förtroendet för inrikesdepartementet skulle skadas.

Det var i förra månaden som Spaniens inrikesminister Fernando Grande-Marlaska lät avskeda Guardia Civils chef i Madrid, löjtnant Diego Pérez de los Cobos. Då angav Grande-Marlaska att skälet för uppsägningen var att toppen i kåren skulle förändras.

Av det ena följde både det andra och det tredje. Först att Guardia Civils näst högste chef, generallöjtnant Laurentino Ceña sa upp sig självmant, varpå den som skulle ersätta honom, general Fernando Santafé, också avskedades.

Hela affären bottnar i en rapport som Guardia Civil har lagt fram på order av en domare som utreder José Manuel Franco som är regeringens delegat i regionen Madrid. Han ska nämligen ha godkänt manifestationen i Madrid 8 mars på internationella kvinnodagen som samlade 120.000 människor. Händelsen har blivit anmäld på grund av att den ska ha orsakat stor smittspridning av coronaviruset som också ledde till dödsfall.

Dokumentet visar att det inte finns något som tyder på att Pérez de los Cobos avsked berodde på någon intern omstrukturering som inrikesministern först uppgav. I stället att avskedet är kopplat till utredningen 8 mars.

Oppositionspartierna Partido Popular, Vox och Ciudadanos skriver på tisdagen via Twitter och kräver inrikesministerns omedelbara avgång för att denne har ljugit om löjtnantens avsked.

Efter att dokumentet har publicerats har inrikesdepartementet upprepat det tidigare beskedet att Pérez de los Cobos blev uppsagt för att det är en del av en process med att bygga om Guardia Civil.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255