Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Nyhet 2020-05-25

Resebranschen oroas för att fler följer Cypern och stänger för svenskar

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-05-25

Spaniens regeringschef Pedro Sánchez sa i helgen att landet kommer att öppna upp för turister från utlandet i juli. Men han specificerade varken med exakt datum eller om det gäller samtliga EU-medborgare och länder.

Av Ola Josefsson

Spaniens utrikesminister Arancha González skriver på Twitter på måndagen att Spanien gradvis kommer att öppna upp för utländska turister i juli. Samtidigt kommer den nuvarande karantänbestämmelsen att tas bort. Hon skriver också att Spanien ska säkerställa att de krav på att skydda hälsan följs.

Omkring 90.000 svenskar har en eller annan anknytning till Spanien. Förutom de som är bosatta i Spanien finns det tiotusentals svenskar som äger en semesterbostad i landet och som brukar utnyttja den under ledigheten på sommaren. När dessa kan resa till Spanien är i dagsläget svårt att säga. Det talas om juli men något exakt datum finns inte.

Svenska Utrikesdepartementet gick den 13 maj ut med beslutet att förlänga avrådan från utlandsresor till alla länder fram till den 15 juli. Det finns inte heller något besked från Spanien att svenskar är välkomna den dag landet öppnar upp för utländsk turism i juli. I stället talas det om ett gradvis öppnande.

Cypern meddelade nyligen att svenska turister inte är välkomna när landet öppnar upp sina gränser i juni. Direktflyg får däremot gå från Danmark, Norge och Finland, skriver Expressen.

Landets regering presenterade under lördagen en lista på de länder som får flyga direkt till önationen. Totalt ska Cypern ta emot direktflyg från 19 länder när virusrestriktionerna nu börjar hävas. Sverige finns inte med på listan. Landets transportminister menar dock att listan kan komma att uppdateras.

Reseexperten Lottie Knutson beklagar beskedet att Cypern inte välkomnar svenskar när landet öppnar sina gränser efter coronakrisen i juni. Hon oroas över att fler länder ska följa i Cyperns spår och stänga ute svenskar.

Det var vid middagstid i lördags som Pedro Sánchez annonserade att Spanien ska öppna upp för utländsk turism i juli. Pressen är hård på Spanien på att öppna upp. Under fjolåret tog landet emot över 80 miljoner utländska turister, bara Frankrike hade fler.

Helt klart är att Spanien hamnar på efterkälken i sommarens turism. Italien öppnar 3 juni, Frankrike i mitten på juni och sedan följer Grekland. 75 procent av hotellen på Algarvekusten i Portugal öppnar i juni. I juli väntas samtliga hotell vara öppna på Portugals egen Solkust.

Spaniens karantänkrav på 14 dagar för inresande står sig så länger det är utlyst nationellt nödläge, minst till 7 juni.

Den spanska turismens intresseorganisation Excelturs president José Luis Zoreda säger att så länge inte Sánchez kommer med ett exakt datum för när Spanien öppnar kan vi inte heller förbereda oss. Det gäller researrangörer, hotell och flygbolag. Hela turistlogistiken.

Samtidigt lider Costa del Sol och Costa Tropical av det beslut som togs för några veckor sedan då Andalusien gick in avtrappningsfas 1. Däremot så lämnades de populära kusterna utanför.

Det betyder att Costa del Sol och Costa Tropical ligger efter en vecka när övriga Andalusien öppnar upp då varje avtrappningsfas är på två veckor.

Från idag måndag går Andalusien in i avtrappningsfas 2 utom Costa del Sol och Costa Tropical som vackert får stanna kvar i fas 1. Detta trots att Costa del Sol under söndagen inte rapporterade ett enda nytt smittfall av Covid-19 det senaste dygnet.

Pedro Sánchez förklarade i helgen beslutet att låta Costa del Sol och Costa Tropical vara kvar i fas 1 att det har att göra med ”försiktighet” utan att förklara mer vad han menade. Beslutet ses även som en ”varning” sa regeringschefen.

Från den 22 juni blir det tillåtet att resa mellan olika regioner i Spanien. Det betyder att du som är bosatt på Costa del Sol kan resa till Balearerna eller på Kanarieöarna på semester. Eller varför inte besöka Ibiza.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255