Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-05-22

Costa del Sol och Costa Tropical fortsatt i fas 1

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-05-22

Provinserna Málaga och Granada med kuststräckorna Costa del Sol och Costa Tropical får fortsätta i avtrappningsfas 1. Övriga provinser i Andalusien går in i fas 2 från måndag. Det meddelade Hälsovårdsministern Salvador Illa och regeringens talesperson och Skatteministern María Jesús Montero en presskonferens. Totalt är det 53 procent av Spaniens befolkning som fortsätter i fas 1.

Andalusiens regionpresident Juanma Moreno uttrycker sin besvikelse och skriver på Twitter:
"Det är obegripligt att centralregeringen återigen lämnar Granada och Málaga utanför, och i brist på öppenhet och går emot den tekniska rapporten från oss. Vi har ansträngt oss mycket för att visa att vi uppfyller kriterierna och agerat ansvarsfullt".

Läkaren Jesús Aguirre som är hälsovårdsansvarig vid regionregeringen skriver på Twitter:
”Jag har bett ministern att samtliga åtta provinser i Andalusien är i samklang och bör gå in i fas 2. Jag respekterar Hälsodepartementets beslut men vi delar inte deras uppfattning och frågar vad det är som inte gör att Málaga och Granada är på samma nivå som de övriga provinserna”.

Andalusiens regionregering hade hoppats på att samtliga åtta andalusiska provinser skulle gå in i avtrappningsfas 2 från måndag. Men provinserna Málaga och Granada samt kustremsorna Costa del Sol och Costa Tropical förblir i fas 1.

Enligt tidigare bestämmelser ska det vara ett spann på två veckor i de respektive faserna. Eftersom provinserna Granada och Málaga var en vecka senare in i fas 1 så släpar de efter.

Regionregeringen menar att samtliga åtta provinser i Andalusien går i takt och uppfyller samtliga krav vilket framgår i den tekniska rapport som skickats till Hälsovårdsdepartementet och den av regeringen utsedda krisgrupp. Men det hjälpte alltså inte.

Dessutom krävde Junta de Andalucía fri rörlighet mellan provinser i Andalusien. Det är något som Basken har fått praktisera även under fas 1. Men så har också det nationalistiska baskiska partiet PNV stött Sánchezregeringen i en rad beslut.

Hälsodepartementet uppger att Madridregionen går in i fas 1 från måndag. Även Barcelona stad och de större kommunerna i regionen Castilla y Leon går från fas 0 till 1.

Vissa områden i Valenciaregionen har begärt att vara kvar i avtrappningsfas 1 av säkerhetsskäl. Större delen av Costa Blanca förblir i fas 1.

Exakt vilka utökade friheter som ingår i fas 2 återkommer vi till när statens officiella bulletin utkommer.

Det talas redan nu om att barer och restauranger får servera mat även inomhus med max 40 procents beläggning. Större köpcentrum kan öppna upp med max 30 procents beläggning. Biografer och teatrar får öppna med restriktioner på antalet besökare.

Och att även stränder öppnar i fas 2 med begränsningar i antalet besökare och övervakning.

KLICKA HÄR: Sveriges ambassad i Madrid uppdaterar regelbundet med den senaste informationen
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255