Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-05-15

”Vi är redo för avtrappningsfas 1”

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-05-15

Andalusiens regionpresident Juanma Moreno besökte under fredagen Motril på Costa Tropical och Marbella på västra Costa del Sol. Han säger att det inte finns någon anledning till att provinserna Granada och Málaga skulle förbli i avtrappningsfas 0. Nu är det fas 1 som gäller från måndag, menar regionpresidenten.

Av Ola Josefsson
 
Strax efter klockan 19 på fredagskvällen kom beskedet. Hälsovårdsmyndigheterna har tillsammans med ansvarig minister och en speciellt utsedd krisgrupp suttit i möte sedan 10.30 fredag förmiddag. Provinserna Málaga och Granada med Costa del Sol och Costa Tropical går vidare till avtrappningsfas 1 från måndag den 18 maj.

Det betyder bland annat att upp till tio personer kan träffas, som familjemedlemmar och släktingar. Det blir möjligt för oss att stödja näringslivet och besöka uteserveringar vid caféer, barer och restauranger med upp till 50 procent av beläggningen. Du kan göra bilresor i den provins där du bor. Även museum kan hålla öppet med gränsen 1/3-del av det annars tillåtna antalet besökare.

När Solkusten går in i fas 1 från måndag betyder det att golfbanorna kan öppna. Golf Torrequebrada meddelar att de öppnar igen onsdagen den 27 maj.

Även hotell kan öppna och butiker upp till 400 kvadratmeter. Vad fas 1 betyder ytterligare blir känt i samband med att statens officiella bulletin släpps.

Andalusiens regionpresident Juanma Moreno träffade på fredagsmorgon Motrils borgmästare Luisa GarcíaChamorro. Senare under dagen väntade ett besök i Marbella och ett möte med borgmästaren Ángeles Muñoz (bilden).

”Både Costa Tropical och Costa del Sol har fått dålig PR efter beslutet att låta kustprovinserna bli kvar i fas 0 under veckan som gått. Det är säkra destinationer och vi arbetar för att säkerställa och skydda turistbilden av några av våra hörnstenar” skriver Juanma Moreno på Twitter.

Under de senaste 14 dagarna har Andalusien bara registrerat fyra Covid-19-fall per 100.000 invånare. Jämför det med Navarra (41) och Baskien (19,6) som har betydligt fler fall per 100.000 invånare och trots det redan befinner sig i avtrappningsfas 1 sedan i måndags.

- Läget är så utmärkt att Granada och Malaga kan gå in i fas 1, och det bygger på objektiva bedömningar. Vi måste göra allt för att hjälpa små och medelstora företag med noll inkomster under två månader månader. Ekonomin måste komma igång, säger Juanma Moreno och tillägger:

- Därför ber jag centralregeringen att visa sunt förnuft för turistsektorn i sin bedömning. Det rör sig om hundratals hårt arbetande människor som försöker överleva och driva sina verksamheter framåt. De står för mycket värdefulla varumärken. De förtjänar all respekt av den offentliga centralmakten.

Juanma Moreno är tydlig med att säga att det inte handlar om mer ekonomi än hälsa när bedömningar ska göras. I stället måste ekonomi och hälsa gå och hand i hand.

Under torsdagskvällen kom det rapporter om att uppskattningsvis 12 procent av Spaniens befolkning i ögonblicket är drabbade av depression och psykisk ohälsa. Pengarna har sinat för allt fler med verksamheter, och människor mår dåligt. Spanien står inför sin största sociala kris med stor utslagning, sedan demokratin infördes.

Redan i början av Covid-19-pademins utbrott varnades det för de ekonomiska konsekvenserna kan bli ett större hot mot människors hälsa än själva viruset. En epidemiolog sa: ”Det behövs lite proportioner. Arbetslöshet leder också till för tidig död”, säger Måns Rosén, tidigare professor i epidemiologi.

Moreno ber också centralregerings ministrar att visa gott omdöme när de uttalar sig om saker. Under gårdagen kom Spanien konsumentminister, Alberto Garzón, med destruktiva och nedvärderande uttalanden om turistsektorn. Garzón har ett förflutet i kommunistpartiet och har i flera böcker hyllat kommunismen. Han är även uppvuxen på Costa del Sol och borde känna till hur turistverksamheten fungerar.

Den gamle kommunisten talade igår om att Spanien har specialiserat sig på sektorer som turistsektorn som skapar ett dåligt rykte med hotell som bara är öppna sex månader om året och därefter stängda i sex månader.

Det var ett uttalande som många reagerade starkt på. Turismen står för omkring femton procent av BNP och 14 procent av jobben i regionen Andalusien.

- Snälla du! När du pratar om turism tänk då på att du pratar om tusentals familjemedlemmar som lever på turism, duktiga människor som arbetar 12 eller 14 timmar för att driva sina företag och som står bakom varumärket Costa del Sol. Det har byggts upp efter många års ansträngning och hårt arbete. Det förtjänar den största respekten och från alla i det offentliga livet så även medlemmar i centralregeringen, säger Juanma Moreno.

Hälsovårdsdepartementet låter regionen Madrid och Barcelona stad stå kvar i fas 0 liksom vissa zoner i Castilla y León. Det betyder att 14 miljoner spanjorer fortsatt befinner sig i fas 0. 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255