Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-04-28

Schemat för det ”nya normala” från lördag

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-04-28

Skulle Spanien bli det sista EU-landet som redovisade sin färdplan med gradvis avtrappning? 47 miljoner spanjorer har väntat på regeringsbesked under tisdagen om hur samhället ska öppna upp från lördag den 2 maj.

På Twitter berättade regeringskansliet La Moncloa att ministerrådet samlades klockan 10.30 på tisdagen (bilden) för att godkänna “Plan para la Transición hacia una nueva normalidad”, Planen för övergången till det nya normala.

Regeringschefen Pedro Sánchez höll en presskonferens som startade klockan 18 där detaljer presenterades. Efter att ministerrådet kommit fram till sin ”avskalningsplan” av det nationella nödläget. Ett möte som uppges ha pågått under fem timmar.

Planen att öppna upp Spanien är uppdelad i fyra faser, 0, 1, 2 och 3, där varje fas kommer att pågå under två veckor. Den första fasen handlar om att öppna mindre affärsrörelser och att äldre personer över 65 år får sina egna "öppettider". Att använda munskydd är inget krav men det rekommenderas.

Var och en av dessa faser har en minimilängd på två veckor eftersom det är den genomsnittliga inkubationsperioden för viruset. Den 1 maj skulle alla territorier gå in i fas 0. Formentera, Balearerna, La Gomera, El Hierro och La Graciosa kommer den 4 maj gå in i fas 1. Från den 11 maj går samtliga provinser in i fas 1.

I slutet på juni räknar regeringen med att samhället ska fungera som normalt igen.

Det förväntas, efter att minderåriga under 14 år får komma ut en timme per dag sedan i söndags, så blir det motionärer som står på tur från lördag.

Hälsodepartementet studerar i nuläget ett schema som allmänheten ska följa och som ska undvika att stora folkmassor samlas utomhus samtidigt.

Vissa timmar under dygnet blir det entimmespass för minderårig med vuxen. Övriga tider för vuxna som vill motionera, respektive äldre.

För de som vill ge sig ut i löpspåret på lördag så gäller det att den fysiska aktiviteten utförs individuellt med social distansering, och minst två meter.

Antoni Trilla, epidemiolog och medlem av det vetenskapliga teamet som agerar rådgivare till regeringen säger:
- Det är samma försiktighet som gäller för motionerande vuxna som för minderåriga sedan i söndags. Social distansering, tidsbegränsning och avstånd från bostaden.

Juanma Moreno, regionalpresident i Andalusien har precis som sin motsvarighet på Kanarieöarna föreslagit att idealet för att undvika smitta är att vuxna och äldre ska gå en promenad på morgonen (från 9 till 14) och att minderåriga har tid på eftermiddagen (från 16 till 21). 

Fernando Simón, chef för Spaniens akutsjukvård säger:
- Det är en sak att promenera och en annan sak att idrotta. Motion genererar i regel kraftigare andetag, svett och andra kroppsvätskor som kan utgöra en smittorisk.

Hälsoexperter menar att den en, eller en och en halv meter, som gäller i butik ”inte räcker” när det kommer till motion. De har därför rekommenderat regeringen att minst två meter ska vara krav.

Sánchez och landets centralregering har rådgjort med ett 50-tal experter för att stegvis öppna upp karantänbestämmelserna och det nationella nödläget. Det är specialister inom hälsovård och epidemiologi men även andra bedömare.

Projektet med att stegvis öppna upp Spanien har granskats då olika varianter har föreslagits de senaste dagarna.

Fernando Simón sa på tisdagen att vi ser en tydlig trend nu. Antalet nysmittade, nyinlagda på sjukhus och dödsfall minskar.
- Alla autonoma regioner rapporterar dessutom fler utskrivna än nya fall. Och åtta regioner hade senaste dygnet ingen patient som lades in på intensiven.

Däremot kommer inte elever att återvända till skolorna. Skolstart planeras till september.

(Foto: Pool Moncloa)
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255