Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-04-26

Positiva siffror i Spanien som öppnar upp

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-04-26

241.239 barn upp till 13 år kunde på söndagen efter mer än 40 dagar i karantän komma ut i provinsen Málaga och på Costa del Sol. Många föräldrar valde att gå en promenad på stränder i Málaga, Mijas, Málaga, Motril och Almuñécar som hade valt att häva förbudet. Möjligheten att gå ut med barn gäller tillsvidare mellan klockan 9 till 21. En vuxen som bor i samma hushåll kan gå med upp till tre barn högst en timme per dag.

Av Ola Josefsson

I Fuengirola i kvarteren runt Svenska Magasinets redaktion drog barn på sina dockvagnar. Det var glädje, mängder av selfies, mycket spring i benen och många skratt efter att barnen fick komma ut efter att varit instängda i sex veckor.

Det finns många positiva nyheter att lyfta fram under söndagen. Som att infektionshastigheten under det senaste dygnet (+0,8) liknar den i Tyskland, det EU-land som bekämpat Covid-19 bäst.

På söndagseftermiddagen höll Andalusiens regionalpresident Juanma Moreno en tv-sänd presskonferens något som han gjort de senaste sju söndagarna. Han berömde befolkningen i Andalusien för deras disciplin och goda omdöme under dessa svåra veckor.
- Andalusien är inte lika hårt drabbat som andra storregioner i Spanien. Och det finns 275 kommuner som inte har haft något fall av Covid-19, vilket är 31 procent av det totala antalet kommuner i regionen.

Totalt i Andalusien finns det 786 kommuner.

Från och med måndag kommer siffror över varje kommun att publiceras för första gången. Fram till nu har siffrorna över smittade, avlidna och inlagda på sjukhus bara gällt per provins.

Redan på söndagen publicerades vissa uppgifter över kommuner i provinsen Málaga som ännu inte registrerat något fall av Covid19. Det gäller 37 kommuner. I 47 kommuner har det rapporterats om ett till tio smittade.

Málaga kommun har flest fall med 1.600. Därefter kommer Marbella med strax över 200 smittade. Benalmádena, Torremolinos, Vélez Málaga och Rincón de la Victoria har vardera strax över 100 smittade. Alhaurin De la Torre och Ronda har cirka 100 fall.

Totalt i provinsens 102 kommuner finns det 3.060 smittade.

Juanma Moreno har vid dagens videokonferens med regeringschefen Pedro Sánchez begärt att frisörer och butiker ska kunna öppna den 11 maj, begravningar ska tillåtas från den 18 maj och att barer och restauranger kan öppna från den 25 maj. Stränderna planeras öppna i juni för badgäster. Givetvis med vissa restriktioner.

- Vi har önskat flexibilitet i avtrappningen av det nationella nödläget. Det finns faktiskt kommuner som har noll antal fall av Covid-19, säger Juanma Moreno.

Under lördagen meddelade centralregeringen att de dock inte kommer att utfärda några friheter till de olika regionalregeringarna om enskilda undantag i det nationella nödläget beroende på hur många smittade de har.
- Vi kan inte ha 17 strategier för var och en av regionerna. Centralregeringen gör en samlad bedömning som gäller för hela landet, säger Pedro Sánchez.

Detta trots att regionerna ligger i olika faser, är bäst att tillägga.

Kanarieöarna, Andalusien, Murcia, Galicien, Balearerna samt enklaverna Melilla och Ceuta i Nordafrika hade hoppats på att undantag i karantänbestämmelserna kunde införas snabbare här. Samtliga dessa autonoma regioner har färre smittade i SARS-Cov-2 jämfört med övriga regioner i Spanien per 100.000 invånare.

Det var under lördagskvällen som regeringschefen Pedro Sánchez berättade att från den 2 maj kommer det att ske lättnader i det utlysta nationella nödläget om utvecklingen fortsätter som i nuläget med färre smittade.

Myndigheterna planerar att det blir tillåtet att promenera och ägna sig åt individuell fysisk aktivitet eller tillsammans med dem som bor under samma tak. Om det blir möjligt att cykla och springa återstår att se, något som Hälsovårdsdepartementet kommer att avgöra.

På tisdag kommer Ministerrådet att mötas och efter det kommer ytterligare information vad som kommer att gäller i fortsättningen.

Samtidigt betonar regeringen att vi fortsatt visar ansvar och gott omdöme i det vi gör. Det nationella nödläget och karantänen kommer att öppnas upp gradvis.

På söndagen höll Pedro Sánchez som vanligt en videokonferens med regionalpresidenterna. Han berättade då att 288 personer har avlidit i Covid19-relaterade sjukdomar senaste dygnet vilket är den lägsta siffran på 37 dagar och 90 färre jämfört med föregående dygn.
Senaste dygnet är det bara 1.729 nya smittade i Covid-19 i Spanien. Det är 42 procent färre jämfört med föregående dygn då 2.944 rapporterades.

Pedro Sánchez har under söndagen bekräftat vid samtal med Andalusiens president Juanma Moreno att en nationell räddningsplan för turism som Andalusien har begärt kommer att sjösattas.

Moreno har tidigare påmint om att det värsta scenariot visar att förlusten för turismen landar på 15 miljarder euro i år om det inte blir några turister i sommar. Det betyder även 140.000 arbetslösa.

KLICKA HÄR: Covid-19: Här har du hela listan över kommuner på Solkusten
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255