Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-04-20

Lägre elpris mildrar den ökade elförbrukningen

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-04-20

Karantänen innebär att människor håller sig mer hemma och den genomsnittliga elförbrukningen i de spanska hemmen har därför ökat med cirka 10-15 procent. Men detta kompenseras till stor del med att elpriset har fallit, i mars med -9 procent till i genomsnitt 0,08 € per kilowattimme.

Å andra sidan så har stoppen bland företagen inneburit en minskning för dessa så totalt sett har elförbrukningen gått ner kraftigt.

Enligt de uppgifter som lämnats av Endesa för de två första veckorna i mars (de första två veckorna med utlyst nödläge) har det förbrukats i genomsnitt hundra megawatt mindre per dag, cirka 15% mindre än samma period förra året. 2019. En minskning som började märkas från den första dagen, måndag den 16 mars, då det var en förbrukningstopp på 833 megawatt jämfört med 934 året innan (måndag den18 mars 2019). Mönstret har sedan varit likartat under karantänen, med de mest betydande fallen de som på onsdag den 18 mars (från 861 till 993) och de på torsdag den 26 mars (från 842 till 975).

Konsumentorganisationen i Andalusien anser att ökningen av konsumtionen i hemmen kommer att vara cirka 15%, medan Endesa förutser att påverkan på fakturan kommer att vara minimal för majoriteten av kunderna. "Fallet i det registrerade priset i mars fortsätter denna månad, så allt tyder på att den högre konsumtionen i hushållen kommer att kompenseras genom sänkningen av elpriset," förklarar handelsdirektören för Endesa i Andalusien, Julio Moratalla, som betonar distributörernas åtagande att inte stänga av strömmen på grund av obetald elräkning.

En undersökning av anledningarna till hemmens ökade elförbrukning pekar på att det finns många anledningar till hemmens ökade elförbrukning: Distansarbete, onlinekurser, lunch och middag varje dag hemma, större användning av elektronik som TV och spelkonsoler, mer användning av belysning samt en växande förkärlek till att baka bröd.

Elleverantörerna tillämpar idag olika stödåtgärder för små och medelstora företag samt för egenföretagare, Endesa ger dessa möjlighet att skjuta upp betalningarna för elen så länge som nödläget varar. Iberdrola ger företagarna möjlighet att dela upp fakturorna på upp till 12 månader utan kostnad, till alla kunder som begär det.

Några tips från elbolagen för att minska elförbrukningen i hemmet:

1. Använd det naturliga ljuset och planera aktiviteterna i hemmet för att utnyttja dagsljuset maximalt.

2. Temperatur, vid användning av värme eller luftkonditionering ställ då in rimlig temperatur och stäng av apparaterna när de inte längre behövs.

3. Kyl och frys, justera temperaturen i kylskåpet till +5 grader och i frysen till -18 grader.

4. Diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare. När du använder diskmaskin eller tvättmaskin se då till att de är fulla och kör på låga temperaturer (Men med tanke på coronasmittan så rekommenderar myndigheterna det motsatta,dvs tvätta så varmt som plaggen tål). För torktumlaren är det bästa att inte använda den alls utan dra nytta av bra väder och hänga tvätten på tork.

5. Kök, när det är möjligt använd mikrougnen istället för den konventionella ugnen. Tryckkokare är också energisnålt och använd lock vid matlagning så går det åt mindre energi.

6. Dator, Aktivera energisparläge på bärbara datorer.

7. Batteriladdare, koppla ur dem när de inte används.

8. Hushållsapparater. Stäng av dem när de inte används, låt dem inte stå i ”standby”. En förgreningsdosa med avstängningsknapp gör att det enkelt går att stänga av många apparater samtidigt.

Bildtext: Arkivbild, energispar. Foto: Pixabay.
Artikel: Jonny Erixon.

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255