Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-04-08

Bekräftade coronafall bara toppen på ett isberg

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-04-08

Bara 16 nya coronasmittade bekräftades i provinsen Málaga under gårdagen. Vilket är den lägsta under den senaste veckan. Från att provinsen tidigare har haft 1.932 bekräftade fall föll siffran igår till 1.916. Det var femte dagen i rad som antalet coronasmittade minskade.

Undersökningar och studier visar dock att antalet smittade kan vara långt större än de officiella siffror som presenteras dagligen.

En studie i den ansedda tidskriften ”The New England Journal of Medicine” pekar på att statistiken över antalet döda som presenteras är mellan 0,25 procent till tre procent av de totalt smittade. Diario SUR hänvisar till den studien idag.

Forskarna tror att de officiella siffrorna för Spanien i antal coronasmittade bara är toppen av ett isberg och att graden av antalet smittade är betydligt högre. De menar att antalet coronasmittade kan ligga på mellan en halv miljon och 4,5 miljoner människor medan det officiella antalet smittade uppger 140.500.

Det är uppenbart att de smittade och de som friskförklarats från coronaviruset inte återspeglas i statistiken.

Sedan coronapandemin slog till har antalet dödsfall i Málaga ökat nästan dubbelt, från mellan 10 och 15 avlidna till runt 30 per dygn. Lägg till det faktum att antalet dödsfallen i trafikolyckor praktiskt taget har försvunnit. Och de som avlidit i hjärtsjukdomar och stroke har minskat.

Åldringar som avlider på vårdhem eller i sina hem har det i regel inte utförts några tester på. Trots att de har visat tydliga symtom. Det gör att de inte finns med i den officiella statistiken.

Vårdpersonal har inte möjlighet att utföra tester på samtliga fall. Och obduktioner utförs inte om det inte rör sig om våldsamma dödsfall. Därför antecknas ”misstänkt Covid-19” eller ”okontrollerad Covid-19” i rapporten.

Det finns ingen möjlighet att testa de som har avlidit i Covid-19. Av den orsaken finns det ett stort mörkertal i antalet döda.

Diario SUR skriver att läkare i Málaga intygar minst tio dödsfall om dagen att misstänkt obekräftad coronavirus är orsaken.

För att få fram ett verkligt resultat över antalet smittade skulle det krävas ett masstest av hela befolkningen. Och det finns det ingen möjlighet till.

Därför rekommenderas det att vårdpersonal, högriskgrupper som kroniskt sjuka, boende vid ålderdomshem samt viktiga yrkesgrupper inom samhällsbärande verksamheter testas i första hand.

Tidigare undersökningar visar att upp till 80 procent av de coronasmittade uppvisar lindriga symptom. En del uppvisar inga symptom överhuvudtaget. Av den orsaken finns det ett stort mörkertal i den officiella statstiken.

Ännu finns inget beslut i Spanien om att obligatoriskt bära munskydd. Nyligen togs ett beslut i franska Nice att allmänheten ska bära munskydd.

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att munskyddsmasker i bomull kan vara en potentiell viruskälla. Det framkommer i en rapport om användning av personlig skyddsutrustning (EPIs). Skyddsmasker i bomull är inte resistenta mot vätskor och kan därför bli infekterade. Det skriver nyhetsbyrån Europa Press som hänvisar till rapporten.

Det finns inte heller några vetenskapliga bevis som visar att masker tillverkade i syntetiskt material är effektiva nog för att skydda sjukvårdspersonal som handskas med patienter med Covid-19.

Den FN-ledda organisationen har tidigare betonat att all skyddsutrustning som munskydd, kläder, handskar eller glasögon måste steriliseras innan de används eftersom de är ”potentiellt” källor med coronaviruset.

WHO har därför avvisat användningen av masker hos allmänheten eftersom det skapar ”en falsk känsla av säkerhet”. I stället rekommenderas sunt förnuft och praktiska åtgärder som har visat sig vara mer effektiva som regelbunden handtvätt och fysisk distans.

Masker som regelbundet steriliseras rekommenderas till vårdpersonal och personer som bär på coronaviruset och som har utvecklat sjukdomen Covid-19.
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255