Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nyhet 2020-04-03

Fredagsvinet: Coronakrisen slår hårt mot vinnäringen

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2020-04-03

Under vinjetten Fredagsvinet rekommenderar vi prisvärda viner i närmaste kvartersbutik på Solkusten. Stängda restauranger och barer betyder ett hårt slag mot vinnäringen i provinsen Málaga precis som i övriga Spanien. Lantmän och boskapsuppfödare har fullt upp att göra medan fiskerinäringen upplever svåra tider.

Av Ola Josefsson
 
Provinsen Málagas vinproducenter upplever också vanskliga dagar efter att restauranger och tapasbarer har stängt ned efter det nationella nödläget blev utlyst.

Faktum är att försäljningen har backat med 99 procent. För många bodegor är situationen mycket allvarlig och vissa har varit tvungna att stänga. Det säger José Manuel Moreno Ferreiro vid kontrollmyndigheten och ursprungsmärkningen Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Málaga y Sierras de Málaga.

I provinsen finns det totalt 45 vinproducenter och majoriteten av dessa är mindre familjeföretag som årligen producerar 3,5 miljoner liter vin.

Distributionen till restauranger och tapasbarer är normalt en viktig näringskedja för vinproducenterna. Nu är allt stängt och exporten till utlandet i dagsläget är också minimal. Försäljningen i distributionsled har helt upphört.

Försäljningen är förlamad då uppskattningsvis över 315.000 restauranger och barer i Spanien har stängt ned. Hur länge vi kan hålla ut återstyår att se men just nu har vi inga inkomster, säger Didier Bricout, ägare till Bodega Málaga Virgen, i en intervju i Diario SUR.

Under tiden fortsätter vi givetvis att arbeta med att ta hand om vinstockarna, säger Bricout.

Nästa vecka är det Semana Santa som normalt är den veckan då högsäsongen inleds, inte bara inom turistindustrin utan även när det gäller vinturismen. Att besöka bodegor och vinproducenter under påskveckan är vanligt. Men i år blir det inte ett enda besök.

I öppna kvartersbutiker och matkedjor finns möjligheten att köpa lokala viner och från övriga Spanien. Här kommer några vintips inför helgen:

Marqués de Villalua 2018 (Vitt)
Matbutikskedjan El Jamón som finns i provinsen Huelva etablerade sig häromåret på Costa del Sol och i provinsen Málaga genom att köpa upp Baly-butikerna. Det gör att vi numera kan hitta många bra och trevliga produkter från Huelva. Bland annat utmärkta viner från producenten med Condado de Huelva som ligger på gränsen till Portugal.
Detta vita vin har överraskat på mig och passar utmärkt till stekt färsk Lubina. Vinet är gjort bland annat på den lokala druvan Zalema som ger torra och smakrika viner med bra frukt. Övriga druvor är moscatel, pedral och druvan Listan Blanco som räknas till Kanarieöarnas stolthet bland druvor. Ger fin friskhet och aromatisk karaktär. Mycket nära släktskap till Palominodruvan. Detta är ett överraskande bra vin för 4,25 euro.

Marques de Griñón Criado en Barrica 8 meses (rött)
Ett vin som är lätt att hitta i närmaste kvartersbutik. Produceras av Marques De Grinon Pagos de Familia och gjort på nationaldruvan Tempranillo. Det var ett impulsköp i kvartersbutiken för 2,99 euro. Helt ok, fruktigt och vissa nyanser av tanniner och vanilj. Bra avslut som gifte sig lammkotletterna.

Muruve Crianza 2015 (rött)
Från kanske Spaniens bästa distrikt Toro i förhållande till vad vinet kostar och vad du får. Mycket vin för pengarna, och detta utmärkta rödvin kostar 7,50 euro. Produceras vid Bodegas FrutosVillar på druvan Tinta de Toro. Doft av vanilj och kanel. Söta behagliga tanniner, mogen frukt och nyanser av örter.

Quitapenas Málaga dulce
Min favorit bland Málagaviner, Quitapenas Málaga dulce på druvan Pedro Ximenez från Bodegas Quitapenas och passar utmärkt till kvällens ostbricka.
Mörkt rubinrött, lagrat sex månader på amerikansk ek, elegant doft och smak av solmogna russin.

Har du något favoritvin som du vill tipsa om? Skicka en e-post till [email protected] och skriv en rekommendation så kan du glädja andra med något trevligt och gott.

Fler vintips hittar du på Twitter under hashtag #spanskaviner
 

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255